Aandeelhouder Noardeast-Fryslân: Eneco-geld kan wel 22 miljoen worden

Er komen miljoenen naar de provincie Fryslân, want energiebedrijf Eneco gaat over in Japanse handen. Het bedrijf wordt voor 4,1 miljard euro overgenomen door windmolen- en batterijfabrikant Mitsubishi en energiebedrijf Chubu. Vier Friese gemeenten zijn aandeelhouders in Eneco. Zij krijgen nu veel geld.
© ANP
Er waren meer kapers op de kust voor de overname van Eneco. Shell samen met pensioenfonds PGGM en de Rabobank samen met investeerder KKR hadden ook belangstelling. Maar volgens de NOS boden de Japanners meer. De waarde van Eneco wordt geschat op 3 miljard euro.

Tot 22 miljoen euro

Twee van die Friese aandeelhouder-gemeenten zijn Achtkarspelen en de fusiegemeente Noardeast-Fryslân. waarin de gemeenten Dongeradiel, Ferwerderadiel en Kollumerlân zijn opgegaan. Wethouder Engbert van Esch van Noardeast-Fryslân: "Het kan wel tot 22 miljoen euro oplopen." De gemeente Noardeast-Fryslân wil eerst rustig nadenken over de bestemming van het Eneco-geld. "We denken aan een reserve-ontwikkelingsfonds. Het geld moet zo worden besteed dat het maatschappelijk rendeert." Mogelijk gaat er ook deel naar een nieuw multifunctioneel centrum in Hallum, dat niet van de grond komt.
De komende maanden wordt er meer duidelijk over wat er gaat gebeuren. Van Esch verwacht dat het geld in 2021 in de gemeentelijke begroting wordt opgenomen. De gemeenteraad bepaalt uiteindelijk waar het Eneco-geld aan wordt besteed.
Egbert van Esch oer it Enecojild