Vuurwerkstress bij dieren voorkomen: "Blijf zelf rustig"

Wat kun je doen om 'vuurwerkstress' bij huisdieren te voorkomen? In Oosterwolde weten ze daar wel raad mee. Bij Dierenartsencentrum de Stellingwerven hebben ze consulten waarbij mensen met hun hond langs kunnen komen. Dan krijgen baasjes gratis tips op maat.
Fjoerwurkstress by bisten
De tips zijn er niet alleen voor de honden, maar ook voor katten en zelfs konijnen. Er is veel vraag naar: er wordt eerder geknald met vuurwerk en de knallen zijn ook harder. Ook dieren die buiten staan, zoals paarden en koeien, kunnen er last van hebben.

Dieren worden onrustig

"Je kunt het echt wel merken aan honden en katten," vertelt Esther Zijlstra van het Dierenartsencentrum. "Honden kruipen tegen je aan als ze bang zijn, ze beginnen te kwijlen en te janken. Ze worden heel onrustig. Ook katten worden onrustig, maar die kruipen vaak weg op rare plekken. Een paard dat buiten staat, heeft er in het algemeen minder last van omdat op die plekken achteraf vaak wat minder wordt geknald, maar het komt wel voor dat ze ook reageren en onrustig beginnen te rennen. Als ze afwijkend gedrag vertonen, kun je ze beter binnen zetten."
© Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek
Verslaggever Maaike van der Hoek praat met Esther Zijstra
Bij de kliniek geven ze vooral adviezen hoe baasjes met de stress kunnen omgaan. "Bij een hond is het belangrijk dat je zelf rustig blijft. Een hond kijkt erg naar de eigenaar. Dus je moet rust uitstralen, zo van er is niets aan de hand. Als je zelf boos reageert of je schrikt van vuurwerk, dan neemt de hond dat gedrag van je over. Met één knal kan een dier al in de stress raken. Bij elke knal worden ze banger. Als een dier echt heel bang is, is er ook medicatie mogelijk."

Oudjaarsdag

"Met oud en nieuw is het verstandig om de hond aangelijnd uit te laten, zodat hij er niet van doorgaat als er onverwacht wordt geknald. En ook heel belangrijk: laat een dier niet alleen. Als je een kat hebt, is het handig om een plekje te hebben waarin hij kan wegkruipen, een kartonnen doos bijvoorbeeld."
© Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek
Verslaggever Maaike van der Hoek praat met Esther Zijstra