Meer groen moet eikenprocessierups bestrijden in Stellingwerven

Het aanplanten van meer groen en het ophangen van nestkastjes moet de bestrijding van de eikenprocessierups de komende jaren gemakkelijker maken in Weststellingwerf. De afgelopen jaren heeft de gemeente verschillende dorpen groener gemaakt door bomen te planten en bewoners voor een lage prijs tuinplanten aangeboden.
Online: Mear grien moat de ikeprosesjerûp bestride yn Stellingwerven
De gemeente betaalde dan grofweg driekwart van de planten en de rest was voor de bewoners zelf.
De inwoners van Noordwolde en Oosterstreek haalden zaterdag hun bestelde planten. Tientallen mensen zochten 's ochtends om negen uur al naar hun bestelde spullen op het parkeerterrein va van het dorpshuis van Oosterstreek. Bij het plein stonden kruiwagens en aanhangwagens klaar om alles te vervoeren.
Zo'n tien vrijwilligers waren bezig met het planten van de bomen. Ze staken de handen uit de mouwen om meer dan zeventig bomen te planten in de openbare ruimte.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Onze tuin was eigenlijk al heel groen, maar vanwege het project doen we er nog een schepje bovenop.
Emiel Rempt, inwoner Oosterstreek
"Wij hebben veertig rozenstruiken besteld, omdat we een aardig grote tuin hebben" zegt Emiel Rempt. "We hadden gehoord dat we via de gemeente voordelig planten konden kopen en daarom doen we mee aan het project." Maar het was niet alleen de prijs die het voor hem belangrijk maakte om mee te doen. "Onze tuin was eigenlijk al heel groen, maar vanwege het project doen we er nog een schepje bovenop."
Ook Hinke de Vegt loopt tussen de planten, struiken en bomen die verspreid liggen op het parkeerterrein. "We hadden allemaal kale plekken in de tuin en dat wilden we graag weer opvullen om de insecten en vogels weer meer kans te geven."
En dat is ook precies wat de gemeente wil. Wethouder Hanneke Zondervan: "Het is hier al heel groen, maar groen heb je eigenlijk nooit genoeg. Je kunt er altijd weer meer aan doen. We hebben veel last van de eikenprocessierups en we weten dat we daar wat aan kunnen doen door te investeren in biodiversiteit."
Het gaat dan volgens de wethouder om het planten van bepaalde bloemen en het ophangen van nestkastjes. En ze is blij dat de inwoners van de dorpen erbij willen helpen. "Er zijn in totaal al 350 nestkastjes opgehangen en ook bij de beplanting is er veel animo. Het is natuurlijk ook mooi voor de inwoners dat ze dit kunnen doen zonder dat ze veel geld kost.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
De dorpen Noordwolde en Oosterstreek zijn het 21ste en 22ste dorp dat op deze manier groener wordt gemaakt. Dan zijn er nog vier te gaan en volgens wethouder Zondervan stopt het daarna niet. "Als het aan mij ligt, beginnen we daarna weer van voren af aan. De eerste dorpen zijn al weer een poos geleden en daar kunnen we zeker nog wel een ronde doen."