Na tientallen jaren zijn de klokken van de Friezenkerk weer te horen

De klokken van de Friezentsjerke in Rome zijn tientallen jaren niet te horen geweest, maar daar komt aankomende zondag verandering in. Na een uitgebreide restauratie zijn de klokken klaar voor een nieuw leven.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De klokken zijn te horen in een eucharistie-viering in de Friezenkerk. Die is zondag live te volgen op televisie bij de KRO-NCRV op NPO2, om 10.00 uur.
Boven in de romaanse campanile aan de zuidkant van de Friezenkerk hangen de twee kleine, maar waardevolle bronzen klokken. Ze zijn in 1757 en 1768 gegoten door de broers Angelo en Felice Casini. Zij waren in die tijd de klokkengieters van het pauselijk paleis. De kleine klok heeft de naam Michael gekregen, terwijl de grote klok Magnus als naam draagt.
Sible de Blaauw, kenner van de Friezenkerk
De klokken zijn een tijdlang stil geweest omdat het houtwerk van de klokken was vergaan. Daarnaast was het geluidsmechanisme in een slechte staat. Met geld van de Abe Bonnema stichting konden de middeleeuwse klokken weer bij de tijd worden gebracht. Het is de bedoeling dat Michael en Magnus voortaan gaan klinken als er erediensten zijn, en als er grote momenten worden gevierd of herdacht.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust