Advies Hûs en Hiem: ouderencomplex Nij Ylostins in IJlst moet monument worden

De adviescommissie Hûs en Hiem wil dat woonvoorziening Nij Ylostins in IJlst een gemeentelijk monument wordt. Op deze manier moet het volledige complex aan de binnen- en buitenkant beschermd worden. Donderdag had de adviescommissie een bijeenkomst over de zorgvoorziening voor ouderen.
Nij Ylostins in IJlst © Omrop Fryslân, René Koster
Eigenaar Elkien heeft plannen de bewoners in een nieuw complex op dezelfde locatie onder te brengen en Nij Ylostins te slopen, maar daar gaat Hûs en Hiem niet in mee. Met het advies aan de gemeente om er een monument van te maken, wordt sloop moeilijker gemaakt. Aanpassingen zijn wel toegestaan en daar ziet de adviescommissie ook nog mogelijkheden toe.
"Omdat dit in specifiek monument is uit 1972 is er toch veel meer mogelijk om te veranderen, dan bijvoorbeeld bij een middeleeuwse kerk", zegt Gertjan Timmer, erfgoedsaakkundige fan Hûs en Hiem. "Dus eigenlijk is de bescherming als monument bedoeld om eenvoudige sloop te voorkomen, maar ook om nieuwe invullingen wel mogelijk te maken."

Menselijke maat

Volgens de adviescommissie is Nij Ylostins typerend voor het postmodernisme, de periode na de wederopbouw. Kenmerkend is de kleinschaligheid. Timmer: "De schaal, de menselijke maat is hier heel erg belangrijk."
Het is nog niet bekend of de gemeente Súdwest-Fryslân het advies van Hûs en Hiem overneemt.
Gertjan Timmer, erfgoeddeskundige van Hûs en Hiem
Nij Ylostins was donderdag te zien in het televisieprogramma Zembla van BNNVARA. De programmamakers hebben de inwoners de afgelopen tijd gevolgd.