'Hotspots' plastic korrels op Schiermonnikoog in kaart gebracht

Plastic korrels zijn zo'n beetje het symbool geworden van de vervuiling van de Noordzeestranden en Waddenkust door de MSC Zoe. Op Schiermonnikoog denken ze dat afgelopen voorjaar ongeveer 70 procent van de korrels zijn opgeruimd, maar dat betekent dat er nog genoeg ligt. En voor het eerst is nu ook duidelijk, waar ze liggen.
'Hotspots'plastic kerrels op Skiermûntseach yn kaart brocht
Om erachter te komen waar de meeste plastic korrels liggen heeft student Jan Willem Graal van Van Hall-Larenstein in opdracht van Natuurmonumenten met een vierkantje van 40 bij 40 centimeter steekproeven gedaan langs het hele Noordzeestrand. Daar komt uit dat de grootste concentraties korrels bij paal 10 en paal 8 liggen. Die laatste plek is aan het eind van de Reddingsweg en daar zijn 363 korrels gevonden op dat kleine oppervlak.
Op de read kleurde plakken lizze de measte plastic kerrels © Natuurmonumenten & Van Hall-Larenstein
Vanaf het strand omhoog richting de duinen wordt de situatie steeds erger. Dat er nog wel het één en ander lag, was bekend, maar Natuurmonumenten wilde weten waar precies, ook om het te kunnen opruimen.

Grote schrik

Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog schrikt hier toch weer van. "Het breekt je hart aan de ene kant, maar het maakt je ook strijdbaar. Want als ik het zie, denk ik deze rotzooi moet hier gewoon weg. We hebben een paar weken geleden ook met de Onderzoeksraad voor de Veiligheid deze locaties bezocht en ook zij schrokken daar echt van. Ik hoop dat ze dit nu goed op het netvlies hebben en ook in hun eindrapportage meenemen. Dat als dit soort calamiteiten gebeuren de vervuiler moet betalen en ook alles moet opruimen."
Plastic kerrels yn de hân fan Jan Willem Zwart fan Natuurmonumenten © Remco de Vries, Omrop Fryslân
Nu bekend is waar de korrels liggen, kan er natuurlijk naar gehandeld worden. Zo snel mogelijk opruimen ligt voor de hand. Ook omdat de korrels in het stormseizoen door wind en water naar andere plekken gebracht kunnen worden. Over de beste manier waarop dat gebeuren moet, is nog geen duidelijkheid. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de inzet van relatief klein gereedschap zoals omgebouwde bladblazers.
Staande op één van de 'hotspots' zegt Jan Willem Zwart van Natuurmonumenten er dit over: "Ik heb zelf niet de illusie dat we het helemaal schoon krijgen. We zien her nu zelf; het ligt overal. En het spoelt alle dagen nog aan en het wordt weer meegenomen door de zee. Als je wat doet, moet je dat heel lang en heel zorgvuldig doen. Dat is een heidens karwei. Daar moeten we ook niet over discussiëren, maar we moeten kijken wat de 'best practices' zijn om het eiland zo schoon mogelijk te krijgen."
Ien fan de plakken dêr't noch in soad kerrels fûn binne © Remco de Vries, Omrop Fryslân