Ludieke acties ziekenhuis Tjongerschans: "We komen eens voor onszelf op"

Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen is een van de Friese ziekenhuizen die woensdag meedoen aan de landelijke staking voor een betere cao. Voor het ziekenhuis staat een trekker met een spandoek en in het gebouw hangen hemden omdat medewerkers vinden dat ze ondertussen in het hemd staan. Ook gaat er een bus met zo'n dertig medewerkers naar de landelijke staking in Utrecht. "Nu komen wij eens voor onszelf op," zegt Elco Spoelstra van het actiecomité in Tjongerschans.
Staking sikehûzen by Tjongerschans op It Hearrenfean © Omrop Fryslân, Lennie Bronsveld
"Wij staken omdat er veel werkdruk is, niet enkel op de verpleegafdeling, maar ook op andere plekken in het ziekenhuis. En we staken ook omdat we wel eens een loonsverhoging willen," zegt Spelstra. "Er is genoeg geld in de zorg, maar het moet anders worden verdeeld," vindt hij.

Ludieke acties

Er gebeurt woensdag van alles in het ziekenhuis in Heerenveen. "Op de afdeling zijn allemaal ludieke acties: er is een Twister-spel, een Ganzenbordspel, er is een nonnenkoor dat een filmpje opneemt, er worden smoothie's gemaakt voor het personeel en de patiënten worden verwend," vertelt Spoelstra. Sommige acties zijn symbolisch. "Met het Twister-spel willen we laten zien hoe de verpleegkundigen soms in de knoop zitten om hun werk goed te kunnen doen."
Verslaggever Lennie Bronsveld bij ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen
Ziekenhuisstaking bij Tjongerschans in Heerenveen © Omrop Fryslân, Lennie Bronsveld

'Tijd voor onze vijf procent'

In het ziekenhuis worden actiepakketten uitgedeeld met hesjes, sjaals en toeters. "We leven hier al weken naartoe," zegt een medewerkster van het verpleegkundig behandelcentrum. "Het is ontzetten druk, er zijn bijna geen bedden meer. Het wordt tijd voor meer ruimte, meer waardering en onze vijf procent loonsverhoging. Wij gaan ons uitleven in Utrecht. Er wordt al zo lang over gesproken. De kop ervoor." Het personeel wil graag dat er wordt meegedacht en dat mensen begrip hebben voor de zorg.
Vanaf ziekenhuis Tjongerschans vertrekt een bus naar de actie in Utrecht