Provincie geeft meer ruimte aan windmolens van boeren en dorpen

Boeren zouden voortaan drie kleine windmolens bij hun bedrijf mogen plaatsen, van maximaal vijftien meter hoog. Dorpen met een oude dorpsmolen zouden die mogen vervangen voor een modern exemplaar van maximaal honderd meter hoog. Dat blijkt uit de nieuwe regels voor windenergie die het provinciebestuur dinsdag heeft vastgesteld.
Molen de Eendracht © Anna Zuidema
Gedeputeerde Sietske Poepjes houdt rekening met veel reacties, want alles dat met windenergie te maken heeft, ligt gevoelig in Fryslân. Ze verwacht dat de Provinciale Staten de nieuwe regels begin komend jaar officieel vastgesteld.
Ook in de nieuwe situatie mogen er niet zomaar windmolens worden geplaatst. Boeren mogen alleen een windmolen plaatsen als ze de energie voor hun eigen bedrijf kunnen gebruiken. Windmolens plaatsen met het doel stroom terug te leveren is in principe niet de bedoeling.
Verder is het ook zo dat alleen dorpen die al een eigen dorpsmolen hebben toestemming kunnen te krijgen voor een hogere molen. De nieuwe verordening biedt geen ruimte aan nieuwe initiatieven voor windmolens door bijvoorbeeld energiecoöperaties.
Gedeputeerde Sietske Poepjes over de nieuwe regels