Nog een klein gedeelte van Leeuwarder wijk Huizum zonder stroom

Een kleine dertig gezinnen in de Leeuwarder wijk Huizum zitten nog zonder stroom. Dat meldt netwerkbeheerder Liander. De storing begon maandag aan het begin van de avond, door een brand in een transformatorhuis. Volgens Liander worden de laatste huizen dinsdag weer van stroom voorzien.
© Omrop Fryslân, Timo Jepkema
In eerste instantie zaten ruim tweeduizend huizen zonder stroom, maar in de loop van de avond lukte het Liander om 80 procent daarvan weer van stroom te voorzien. Bij zo'n 350 anderen lukte dat in de loop van de nacht. De laatste huizen, voornamelijk in de Van de Veldestraat, zitten nog steeds zonder.
Dat het zo lang duurt, daar is volgens Jelle Wils van Liander niet veel aan te doen. "We moeten de kabels opgraven en op een ander station aansluiten", zo vertelt hij. "Omdat het transformatorhuisje helemaal is uitgebrand, kan die helemaal niet meer worden gebruikt."

Oorzaak

Hoe de brand in het transformatorhuis is ontstaan, wordt dinsdag bekeken. Waarschijnlijk is er vanwege kortsluiting brand ontstaan.
Buurtbewoners die nog geen stroom hebben, kunnen zolang bij de buren terecht. Bij Bianca Homma bijvoorbeeld, daar mochten mensen gebruikmaken van de douche en krijgen ze warme koffie en thee.
Jelle Wils van Liander
Bianca Homma nam de opvang van buren voor haar rekening
De steuring ûntstie troch in brân yn in trafohúske © Camjo Media, Robert Jan Boonstra