Biografie over Leeuwarder rock-'n-rollmuzikant 'Jan Giro'

Het levensverhaal van de bekende Leeuwarder muzikant 'Jan Giro,' echte naam Jan Smedinga, is vastgelegd in een biografie. Het boek wordt maandag gepresenteerd. Giro overleed in 2005 aan kanker en hij werd ook wel de rock-'n-rollmuzikant van Fryslân genoemd. Initiatiefnemer van het boek is vriend Jan Gaastra en de biografie is geschreven door Minne Velstra.
De biografie over Jan Giro © Jan Giro Biografie
"Vandaag houden we het simpel," zegt Gaastra. "Later dit jaar gaan we nog wat leuks doen met muzikanten. Maar vandaag wordt het eerste exemplaar door Minne Velstra en een nicht van Jan aangeboden aan wethouder Sjoerd Feitsma."

Duizend kroegverhalen

Het plan voor een biografie bestond al lang. "Er waren veel mensen die wel een boek over hem wilden maken. We kregen meerdere aanbiedingen, maar vaak zou het een soort scheurkalender worden met duizend kroegverhalen, bij wijze van spreken. Daar zaten we niet op te wachten. Twee jaar geleden stapte Velstra naar me toe en vroeg: zullen we een écht boek schrijven over zijn hele leven vanaf de geboorte?" Daar is toen akkoord mee gegaan.

Mooi jongensboek

Het duurde twee jaar en ruim 100 tot 120 interviews voordat het boek er daadwerkelijk lag. "Maar nu ligt het er. Jan was een goede vriend van me, een doodgoeie vent zonder vooroordelen. Hij heeft een zware jeugd gehad, dat had invloed op zijn hele leven. Het is een mooi jongensboek en er staan veel dingen in die ik ook niet wist," zegt Gaastra.
De biografie wordt uitgegeven door Minne Velstra. "Ook al is hij al zo'n 14 jaar geleden overleden, we krijgen heel veel reacties. Het leeft toch nog wel," denkt Gaastra.
Jan Gaastra, een van de initiatiefnemers van het boek