Anarchisten, socialisten en vrijdenkers op Domela Nieuwenhuisdag in Museum Heerenveen

De garderobe van Museum Heerenveen was zondag te klein voor de jassen, sjaals en mutsen van alle bezoekers van de Ferdinand Domela Nieuwenhuisdag. Het speciale programma vanwege de 100ste sterfdag van de socialistische voorman trok een publiek van met name oudere anarchisten, socialisten en vrijdenkers uit heel Nederland naar Heerenveen.
Soad folk op Domela Nieuwenhuisdei yn Museum Hearrenfean
Ook diverse leden van de familie Domela Nieuwenhuis maakten graag de reis naar Fryslân. "Het is prachtig om te merken dat de mensen in Friesland hem niet vergeten zijn", zei achter-achterneef Sipco Domela Nieuwenhuis.
De mensen kwamen voor een lezing van Yme Kuiper over de magie van Domela Nieuwenhuis, voor een geïmproviseerde eerste uitvoering van de Domela Passie van Meindert Talma en voor een bijzondere expositie van Domela-portretten. De expositie is gemaakt op basis van wat er op de speciale Domela inbrengdag op 28 september en daarna werd aangeleverd. Naast oudere portretten zijn er ook nieuwere werken te zien van kunstenaars die zich door Domela Nieuwenhuis lieten inspireren.
Bernard van der Vliet uit Heerenveen bracht het portret van 'Dommela' dat bij zijn opa Hein in de woonkamer hing, met daarbij opa's boekencollectie van 'ús forlosser', waaronder zijn autobiografie Van christen tot anarchist. Van dat bekende boek werd in Heerenveen een nieuwe druk gepresenteerd. Die was te koop naast een ruim antiquarisch aanbod van boeken van en over Domela Nieuwenhuis.
© Omrop Fryslân
Domela Nieuwenhuis (1846-1919) was in de 19de eeuw het eerste socialistische Kamerlid van Nederland. Hij was dat voor het district Schoterland, maar kreeg als enige socialist weinig voor elkaar in het parlement. Daarbuiten trok hij echter veel volk naar speciale meetings.
Muzikant Meindert Talma speelde in het museum een unplugged versie van een deel van zijn Domela Passie, die komende weekeinde in première gaat op festival Explore the North in Leeuwarden. "Mooi publiek", zei Talma na afloop. "Veel mensen die nog veel meer van Domela weten dan ik. Maar het gaat bij muziek ook om het gevoel en volgens mij is dat goed overgekomen."
Domela Nieuwenhuis was een aanhanger van de 'blauwe knoop' © Omrop Fryslân
Domela Nieuwenhuis was een aanhanger van de blauwe knoop onder het motto 'drinkende arbeiders denken niet, denkende arbeiders drinken niet'. Museum Heerenveen was zondag echter iets minder streng in de leer. Bij de opening werd ook wijn geschonken, op voorwaarde dat die niet werd meegenomen naar de expositie. "Want Domela Nieuwenhuis in contact brengen met wijn, is natuurlijk het laatste dat we willen", sprak museumdirecteur Linda Palil-Trip.
Verslaggever Onno Falkena was bij de Domela Nieuwenhuisdag in Heerenveen
Klaas Dankert en Sipco Domela Nieuwenhuis