Naar schatting 20.000 mensen bij tweede editie verhalenavond

De organisatie van de verhalenavond schat dat er 20.000 bezoekers bij de tweede editie zijn geweest. In totaal werden er zo'n 350 verhalen verteld in 76 dorpen en steden. David Lelieveld van de organisatie is blij: "De lat lag hoog na het succes van vorig jaar. Maar de sfeer en opkomst lijken opnieuw geweldig zijn geweest."
Verhalenavond in Oudemirdum
Het is de bedoeling dat er volgend jaar weer een verhalenavond komt. De Stichting Pier21 en de Museumfederatie Fryslân willen die in november 2020 opnieuw organiseren, dan met het thema 'water'. "Of een traditie geboren is? Daar heeft dit evenement wel alle eigenschappen voor, ik hoop het." Het thema dit jaar was 'als stenen konden praten'.
Niawier was dit jaar het dorp met de meeste verhalen per inwoner: vijf verhalen op 390 mensen. In Leeuwarden waren er 35 vertellocaties. Verschillende dichters publiceren binnenkort een werk dat geïnspireerd is op de verhalenavond.
"Mooi om te zien is dat diverse straten, buurten en dorpen de avond gezamenlijk hebben opgepakt", zegt Lelieveld. "Dan was er één sfeervolle vertelplek met meerdere vertellers of juist een soort verhalenroute georganiseerd."
Volgens Lelieveld heeft LF2028 al aangegeven de verhalenavond ook volgend jaar te steunen. Hij hoopt dat ook de Friese gemeenten voor een bijdrage kunnen zorgen.
Verslaggever Wendy Kennedy was bij de verhalenavond in Leeuwarden
De verhalenavond in Oudemirdum © Mar en Klif
De verhalenavond is gebaseerd op de 'Winterjûnenocht'. Dat is een traditie uit de 19e eeuw, en werd in 2018 weer opnieuw geïntroduceerd als onofficiële opening van LF2018. Mensen zoeken elkaar op in woonkamers en musea om verhalen te vertellen. In het eerste jaar deden bijna driehonderd particulieren en vijftig musea mee aan het evenement.