Buma is bij intocht burgemeester voor tegen- én voorstanders Zwarte Piet

Burgemeester Sybrand Buma zegt dat hij er zaterdag voor beide partijen is bij de intocht van Sinterklaas in Leeuwarden. Evenveel voor de demonstranten van Kick Out Zwarte Piet als voor de mensen die pro-Zwarte Piet zijn. "Ik zal niet accepteren dat mensen die hun grondwettelijke recht gebruiken om te demonstreren door anderen bedreigd worden. Mocht het zo zijn dat iemand een vreedzame demonstratie wil vóór Zwarte Piet, dan is dat natuurlijk ook een grondrecht."
Burgemeester Buma © ANP
Mensen mogen dus ook een demonstratie vóór Zwarte Piet houden. Buma: "Maar, dat is wat anders dan iemand bedreigen. Het is mijn taak om er rekening mee te houden dat mensen zich ook minder vreedzaam tegen anderen willen keren."

In goed overleg

"Ik vind dat wij in Nederland aan twee dingen ruimte moeten geven," benadrukt de burgemeester. "Allereerst aan dat mooie sinterklaasfeest voor de kinderen van Leeuwarden, maar dus ook aan die demonstratie. We hebben het in goed overleg hiertoe gebracht. De demonstranten weten van vorig jaar dat de gemeente zorgt voor veiligheid, maar dat we wel beperkingen stellen aan de plek waar je mag demonstreren. Dus er is in goed overleg met Kick Out Zwarte Piet op deze plek gekomen."

Tegenactie toegestaan

Een tegenactie mag nog altijd, geeft Buma aan. Daarvoor kunnen er nog aanmeldingen worden ingediend bij de gemeente. "Je mag gewoon je mening geven, ook met veel mensen. De gemeente moet dat ook toelaten. Maar als je het niet aanmeldt, dan zijn wel wel strenger in waar je dat mag doen en stellen we strikte eisen." Er valt Buma wel het een en ander op. "Ik kan niet ontkennen dat er signalen zijn dat er mensen zich wel weer willen gaan tegen-organiseren. Ik heb geen enkele melding van een demonstratie. Dat betekent dat we ook niet toelaten dat Kick Out Zwarte Piet zal worden bedreigd door anderen. We hebben de maatregelen genomen die we moeten nemen." Welke maatregelen dat zijn, zegt Buma niet.

Veiligheid garanderen

De demonstranten wilden aanvankelijk in de Prinsentuin staan, maar dat ging niet door. "Er is goed overleg geweest en ik geloof wel dat ze inzien dat de Prinsentuin waar ze eerst eigenlijk zouden willen demonstreren, niet mogelijk is. Omdat het feest het niet toelaat en we erg willen opletten dat kinderen en ouders langs de route het mooi hebben, maar ook omdat het voor hun eigen veiligheid van belang is dat ze een plek hebben waar die veiligheid zo goed mogelijk gegarandeerd kan worden. We hebben gezien wat er vorig jaar gebeurde," zegt Buma.

"Vooral een mooie intocht"

Eén ding moet volgens Buma voorop staan: "Morgen wordt vooral een mooie intocht van Sinterklaas, van de Prinsentuin naar het Stadhuis. Dat gaan we mogelijk maken, dat moet veilig gebeuren voor kinderen en ouders. Nu is het zo in Nederland dat als je een mening hebt en het ergens niet mee eens bent, dan mag je demonstreren. Dus dat laat ik ook toe. Maar wel op een specifieke plek. De demonstratie van Kick Out Zwarte Piet krijgt ruimte op het Wilhelminaplein, hoek Ruiterskwartier tegenover de Doelesteeg. En als ze zich daar aan houden dan zal ik hen beschermen in hun grondrecht om te demonstreren."
Burgemeester Sybrand Buma over de intocht in Leeuwarden
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust