Actiecomité heeft bezwaar tegen mogelijke komst transformatorstation bij Burgum

Actiecomité Noardermar wil geen transformatorstation in Burgum. Het Ministerie van Economische Zaken ziet Burgum als één van de drie mogelijke locaties voor zo'n transformatorstation, die de verbinding moet vormen tussen het nieuwe windpark boven de waddeneilanden en het landelijke elektriciteitsnet. Maar volgens Klaas de Haan van het actiecomité is een route naar Burgum helemaal niet geschikt.
© Ministearje fan Ekonomyske Saken
Dat er een kabelverbinding moet komen tussen het nieuwe windpark boven de waddeneilanden en het landelijke elektriciteitsnet is al even duidelijk. Voor het eindpunt van de kabelverbinding, die onder de grond zal lopen en uitkomt bij een nieuw te bouwen transformatorstation, zijn drie plekken uitgekozen. Dat zijn Burgum, Vierverlaten bij Groningen en Eemshaven bij Delfzijl. Voor elke plaats wordt door het Ministerie gezien naar drie mogelijke routes. Donderdagavond was er een bijeenkomst waarin de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel bijgepraat werd door TenneT en het Ministerie van Economische Zaken.

'Routes via Burgum schrappen'

Noardermar wil niets weten van de drie routes naar Burgum. "De plannen dat wij moeten overgaan op een andere soort energie staan wij achter. Wij zijn ook niet tegen het windpark. Alleen Burgum ligt in een prachtig natuurgebied, waar ook mensen wonen. De andere locaties zijn wat dat betreft meer industriegebied zonder omwonenden, met name de Eemshaven", zegt Klaas de Haan van Noardermar na afloop van een informatiebijeenkomst van netbeheerder TenneT en het Ministerie.
Klaas de Haan van actiecomité Noardermar
"De kabel wordt onder de grond gelegd, maar het gaat ons vooral om het transformatorstation. Dat is een fabriek van twintig meter hoog, en dat geeft een brommend geluid op de achtergrond dat altijd aanwezig is. Daarvan zeggen ze dat ze dat kunnen compenseren, maar hoe, daar blijven ze vaag over."
Het Ministerie beoordeelt de drie locaties aan de hand van vijf thema's. Een daarvan is de omgeving van het mogelijke traject. "We snappen heel goed dat het een ingewikkelde kwestie is. Maar als je alleen al naar de omgeving kijkt, met mensen die hier wonen in een mooie natuur, dan moet je het alleen daarom al niet willen, vinden wij. Dan denken wij dat de andere locaties veel geschikter zijn."
© ANP
De minister van Economische Zaken neemt in oktober het besluit hoe de kabelverbinding zal lopen en waar het transformatorstation gaat komen. Dat besluit is dan definitief. In 2023 wordt dan begonnen met de bouw van het windpark boven Schiermonnikoog. Pas in 2026 kan de verbinding dan in gebruik genomen worden.
Anne Melchers van het Ministerie van Economische Zaken