Wat moet er met de huidige Cambuurlocatie gebeuren?

In Leeuwarden is afgetrapt voor het aanpakken van de Cambuurlocatie. De gemeente wil beginnen met het ophalen van het DNA van de buurt. De aanpak van het gebied tussen de Insulindestraat en de Coopmansstraat heeft namelijk heel wat gevolgen voor de omwonenden.
Oftraap untwikkeling Cambuurlokaasje
De gemeente Leeuwarden wil het gebied zoveel mogelijk behouden. Dat is een opgave, want de grootste blikvanger, het Cambuurstadion, is dan weg. "We gaan proberen om zoveel mogelijk de verhalen van de mensen uit de wijk te bundelen," begint wethouder Hein de Haan zijn verhaal enthousiast.

Wat is het DNA van de wijk?

De gemeente wil met alle belanghebbenden het nieuwe gebied inrichten. Het project 'Nieuw Oud Oost' is verdeeld in verschillende perioden, omdat het lang duurt. In de eerste periode gaat de gemeente op zoek naar het DNA van de wijk. Wat hebben mensen met de wijk en wat vinden ze belangrijk dat blijft? Als deze vragen beantwoordt worden, blijft dat Cambuur-gevoel, denkt De Haan. "We gaan de komende week letterlijk door de wijk wandelen en in gesprek met mensen. Wat is jullie mooiste herinnering aan deze wijk en hoe denk jij dat we die kunnen behouden?"
'Oud Oost, Samen naar een nieuwe (Cam)buurt!' © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
De eerste wandeltocht levert al snel nieuwe ideeën op. "Het mooiste aandenken voor mij zijn toch wel echt de lichtmasten," stelt voorzitter van de Kern van Cambuur Kees Elzinga. Hij is ook bij de wandeltocht aanwezig om zijn visie op het nieuwe gebied te geven. "Dus bij de nieuwe indeling lijkt het me leuk om de mast te laten staan. Dat je elke keer toch weer een beetje thuis komt als je de mast ziet staan."
Mensen hoeven niet mee te lopen, ze kunnen de ideeën ook online insturen. Op de website van de gemeente kan iedereen zijn visie voor het nieuwe gebied insturen. Op 10 december nodigt de gemeente de inwoners van het Cambuurgebied uit om in gesprek te gaan.
Verslaggever Willem Vermeltfoort wandelde een stukje mee