Berging spullen containerramp houdt bijna op

De berging van de containers van de MSC Zoe en de inhoud daarvan in de Noordzee is zo als klaar. Althans, op de beide locaties waar nog spullen lagen. Dat zegt minister Cora van Nieuwenhuizen tegen de Tweede Kamer. Het containerschip verloor begin dit jaar ten noorden van de Waddeneilanden 342 containers.
© Omrop Fryslân, Remco de Vries
Er liggen nog wel delen van twee containers onder het zand van het Rif, een zandplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog. De inhoud daarvan is al eerder opgeruimd, zegt woordvoerder Anne van der Meer van Rijkswaterstaat.
Reder MSC moest nog 34 locaties in de Noordzee onderzoeken op mogelijke resten van de containerramp. Dat is nu achter de rug en in vijftien gevallen lagen er nog spullen van de MSC Zoe. Die zijn nu opgeruimd en afgevoerd.
Daarmee is alles nog niet afgehandeld, want er is nog steeds geen overeenstemming bereikt over de afwikkeling van de schade. De minister heeft de Waddeneilanden aangeboden hun claims alvast te betalen, in afwachting van de uitkomst van de onderhandelingen.
© Omrop Fryslân, Remco de Vries
In de overeenkomst zoals het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het nu ziet, moeten ook afspraken staan over de berging van de spullen die er nu nog liggen en spullen die in de toekomst kunnen aanspoelen. Verder zou de reder moeten meebetalen aan het onderzoek naar de ecologische effecten en mogelijke herstelmaatregelen,
Er ligt nu ook een studie voor van TNO naar maatregelen om containers beter te volgens, als ze overboord slaan: het zogenaamde chippen. Op basis van dat onderzoek zegt minister Van Nieuwenhuizen dat verder onderzoek noodzakelijk is. Zij gaat daarover in overleg met de sector. Ladingslijsten met meer details zijn ook onderdeel van het overleg met de sector.