Drie No Surrender-leden aangehouden voor criminele activiteiten bij Noordwolde

De politie heeft dinsdag drie mannen uit Noordwolde en het Drentse Vledder aangehouden worden van helen, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Het gaat vooral over het stelen, strippen en doorverkopen van bedrijfsbusjes, maar ook om intimidatie. De verdachten van 63, 39 en 26 jaar oud zijn leden van de motorclub No Surrender. De politie zoekt dinsdag vijf locaties door: in Vledder en Steenwijk, maar ook in Noordwolde aan Industriestraat.
Trije No Surrender-leden oanholden
De zaak is aan het licht gekomen door een melding by Meld Misdaad Anoniem dat er in een loods in Wijnjewoude onderdelen zouden liggen van gestolen auto's. In oktober heeft de politie de loodsen leeggehaald. Het bleek dat het inderdaad gestolen goederen waren uit de omgeving van Amsterdam en Arnhem. Daarna is er een recherche-onderzoek opgezet.

Busjes stelen, strippen en verkopen

De drie mannen worden ervan verdacht in georganiseerd verband de bussen te helen. Ze lieten waarschijnlijk de bedrijfsbusjes stelen op bestelling om ze daarna uit elkaar te halen en te verhandelen. Het gaat inmiddels om zeker 50 busjes.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

No Surrender

De politie zegt dat de mannen lid zijn van de verboden motorclub No Surrender. Ze zouden ook posities binnen de organisatie hebben en deelnemen aan vergaderingen van de club.
Van de aangiftes die bekend zijn tot begin 2018 is er ruim 430.000 euro schade. Dat bedrag wordt op de verdachten verhaald. Op 15 november worden de drie mannen voorgeleid aan de rechter-commissaris.

'Grote impact'

Marjolein Wildeman, teamchef politie Zuidoost-Fryslân: "Vooral in een kleine gemeenschap als in Noordwolde heeft dit grote impact. Vanuit het dorp kregen we signalen dat de drie verdachten zich gedragen alsof niemand ze iets kan maken. Dat kan natuurlijk niet."
Wildeman geeft aan dat de politie denkt dat de verdachten ook andere strafbare feiten hebben begaan, waar nog geen aangifte van is gedaan. Dat zou te maken hebben met intimiderend gedrag. De politie komt graag in contact met mensen die daar een verklaring over willen afleggen.

Burgemeester: 'angstcultuur'

Burgemeester André van de Nadort van Weststellingwerf zegt: "Het is onaanvaardbaar dat lokaal een angstcultuur ontstaat omdat inwoners, ondernemers en ook medewerkers van de gemeente geïntimideerd en bedreigd worden. En ondernemers worden zo gedupeerd door oneerlijke concurrentie. Daarom gaat de gemeente met de politie bekijken welke bestuurlijke maatregelen we in deze zaak kunnen nemen."