Buurvrouw & Buurvrouw Bus wil 'buurvrouw' zijn voor daklozen

Bij de buurvrouw haal je een kopje suiker, kun je een praatje maken en ze past op je planten. Maar niet iedereen heeft zo'n buurvrouw, bijvoorbeeld daklozen of eenzame mensen. Aan deze groep wil het burgerinitiatief Buurvrouw & Buurvrouw Bus (B&BB) aandacht geven.
© Omrop Fryslân, René Koster
Initiatiefnemers zijn Monique van der Hoek en Esmeralda de Vries, zij hebben in het jaar van Culturele Hoofdstad het idee van het grootste gehaakte deken bedacht. "Dit project is eigenlijk de legacy van die gehaakte deken. Daarbij noemden ze ons buurvrouw en buurvrouw. En toen bedachten we dat iedereen eigenlijk wel een buurvrouw nodig heeft, maar niet iedereen heeft ook een buurvrouw. Zoals mensen die op straat leven, in armoede leven, eenzaam zijn of mensen die leed hebben", vertellen de vrouwen.
© Omrop Fryslân, René Koster
De buurvrouw is symbolisch bedoeld, iedereen kan elkaar helpen. "De bus komt op vaste plekken in de gemeente volgens een vaste dienstregeling . Je kunt er dingen brengen en halen."
De verbouwde bus heeft bakjes met sokken, mutsen, sjaals, tandenborstels en een bon voor een lekker broodje of een kop soep. "Er zijn allemaal vakjes met bijvoorbeeld kleding, dekens en levensmiddelen. Het gaat om wederkerigheid, elkaar helpen."
© Omrop Fryslân, René Koster

Koffiemokken van de gemeente

Burgemeester Sybrand Buma heeft de Buurvrouw & Buurvrouw Bus maandag in Leeuwarden geopend. "Ik wens de bus een behouden vaart!" Hij had ook een cadeau voor de twee initiatiefnemers: twee koffiemokken van de gemeente. "Ik vind het een ontzettend mooi project en ik hoop dat heel veel mensen er gebruik van gaan maken. Volgens mij kunnen heel veel mensen een beetje extra zorg wel gebruiken."
Is zoiets niet een taak van de gemeente? "Dit moet je samen doen. De gemeente kan dit niet in z'n eentje, het is juist aan zulke mensen te danken dat we als Leeuwarders mensen weten te bereiken. Als de mienskip zelf aan het werk gaat, dan wordt het mooier dan dat de gemeente het verzint. Dit is denken aan anderen, ik zou willen dat de hele gemeente zo was."
Boargemaster Sybrand Buma
Mogelijk zet dit project zich voort buiten de gemeente.
Buurvrouw & Buurvrouw Bus helpt wol 'buorfrou' wêze foar dakleazen