Het verborgen verhaal van het werkkamp in Hemrik

Er is geen spoor meer van te bekennen: het werkkamp Spanjebird in Hemrik. Het lijkt er zelfs nooit te zijn geweest, want in het dorp wordt erover gezwegen. Inwoonster Wilma Couperus raakte gefascineerd door het verhaal en heeft zich erin verdiept.
Wilma Couperus © Omrop Fryslân, Wendy Kennedy
Tijdens de verhalenavond aanstaande vrijdag wordt het verhaal van het kamp in de bossen van Hemrik verteld, op de plek waar ooit de barakken van het kamp stonden.
Het kamp in Hemrik was in de Tweede Wereldoorlog een werkkamp van de NAD (Nederlandsche Arbeidsdienst). "Naarmate de oorlog vorderde werd het kamp steeds meer pro-Duitsers, anti-Joods en militaristisch. Daar zit ook wel een beetje het ongemak", vertelt Wilma Couperus.
© Eigen foto

Heropvoeding

Na de oorlog werd het een interneringskamp voor NSB'ers, collaborateurs, moffenmeisjes en kinderen van 'foute' ouders, die heropgevoed moesten worden. Wilma is nog altijd op zoek naar meer informatie. "We willen absoluut niet mensen opsporen of naar mensen wijzen, maar we willen heel graag het verhaal boven water krijgen."
Mensen die meer informatie hebben, kunnen contact opnemen via info@wilmacouperus.nl.
Verslaggever Wendy Kennedy duikt in het verborgen verhaal van Hemrik
Omrop Fryslân staat deze week uitgebreid stil bij de verhalenavond van vrijdag 15 november. Vorig jaar was dit een van de onderdelen van de opening van het Culturele Hoofdstad-jaar en het krijgt nu een vervolg. Op meer dan honderd plekken verspreid over de hele provincie worden verhalen verteld: bij mensen thuis, bij bedrijven in de horeca en in musea.