Gipsafdruk waardevol bij borstamputatie: voor prothese en verliesverwerking

Gipsverbandmeester Baukje Oosterkamp uit Bontebok heeft een prijs gekregen voor haar werk voor vrouwen met borstkanker. Ze maakt gipsafdrukken van de vrouwen voor ze een borstamputatie moeten ondergaan. De afdruk wordt gebruikt voor het maken van borstprotheses op maat, maar kan ook helpen bij het verwerken van het verlies.
Gipsmaster Tjongerschans
De gipsmeesters van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen kreeg de prijs van de Friese afdeling van Zonta, een internationaal netwerk voor vrouwenrechten dat deze vrijdag honderd jaar bestaat. Ze vinden dat Oosterkamp bijzonder belangrijk werk verricht en willen er meer bekendheid aan geven. Volgens Zonta weten veel vrouwen niet dat er borstprothesen op maat kunnen worden gemaakt.
© Omrop Fryslân
Oosterkamp kwam op het idee door een collega die tegen haar zei dat er in Limburg borstprothesen worden gemaakt. Ook kreeg ze in haar eigen familie te maken met borstkanker. Ze heeft haar erin verdiept en is blij dat het ziekenhuis het oppakte. "Het is een hele stap vooruit. Mensen met een amputatie aan de voet of het onderbeen krijgen een prothese op maat."
Een borstamputatie is ingrijpend en vrouwen die er mee te maken hebben, gaan vaak door een emotioneel proces. De gipsafdruk kan ze helpen bij het verwerken van het verlies. Ze kunnen de gipsafdruk bijvoorbeeld beschilderen of er op een andere creatieve manier mee aan de slag.
Gipsverbandmeester Baukje Oosterkamp
© Omrop Fryslân
Verslaggever Johanna Brinkman in gesprek met de gipsverbandmeester