40e Noordelijk Film Festival geopend: "Film heeft zeker nog toekomst"

De veertigste editie van het Noordelijk Film Festival is officieel geopend. 950 mensen zaten in de zaal bij de Zweedse film Swoon. Artistiek leidster en programmeur Fredau Buwalda denkt dat film nog genoeg toekomst heeft: "Het is een unieke beleving op een festival."
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Daarmee doelt ze op de speciale sfeer die ook om het Noordelijk Film Festival heen hangt: "Grote zalen, grote doeken, in het donker. Je kunt ze samen bekijken en dan daarna erover praten. En hier kun je andere mensen en filmmaker ontmoeten, daar gaat het om. Film heeft zeker nog toekomst."

Thuis kijken is anders

Thuis een film kijken kan ook, met bijvoorbeeld Netflix. Dat ziet Buwalda echter niet als bedreiging. "Dat is toch een andere beleving. Prima, dat doe ik zelf ook en daar kun je ook heel erg van genieten. Maar dit is nog mooier. Dit is waar film echt om draait."
Het is dus de veertigste editie. Er is in die jaren heel wat veranderd. "Het is een stuk kleinschaliger begonnen. Wel met dezelfde passie en drive als nu. We zijn nu groter en we hebben veel gasten. Het is heel mooi gegroeid door de jaren heen."
Wat ook veranderd is, is de focus op Scandinavië. "Die Noordse focus hebben we in het laatste decennium ontwikkeld", vertelt Buwalda. "In het grote aanbod van films en filmfestivals moet je een plek vinden en een profilering aanbrengen in je keuzes. Daarom hebben we voor deze noordelijke focus gekozen. Het sluit mooi aan bij onze naam, bij onze locatie en bij het gevoel van de mensen die hier komen."
Zelf heeft ze ook haar favorieten op het festival. "Ik ben heel enthousiast over Barn, Echo, Out Stealing Horses, Harajaku en A White White Day. Van een paar van die films zijn hier ook gasten." Zelf zal ze niet veel films zien de komende dagen. "Ik ga me voorbereiden op de interviews, want ik heb bijna alles al gezien. Ik loop rond, geniet en praat met de gasten."

Op naar de 50e editie

Hoe het festival er over tien jaar uitziet, weet Buwalda niet. "Na dit festival zitten we weer om tafel en dan kijken we verder naar de toekomst. Nu gaat het echt om dit festival. Maar ik hoop dat we op deze manier door kunnen gaan. Met een enthousiast publiek dat elkaar kan ontmoeten in een mooie festivalsfeer."
Fredau Buwalda