Van filmavond naar groot evenement: 40 jaar Noordelijk Film Festival

Het Noordelijk Film Festival viert dit jaar een jubileum: woensdag begint de 40ste editie van het festival. Het is ooit begonnen als filmavond, nu is het een van de grootste evenement van het Noorden van het land met 25.000 bezoekers.
Histoarje 40 jier filmfestival
Franke Visser uit Friens is groot fan en heeft iedere editie meegemaakt. Zelfs toen hij acht jaar in Noorwegen woonde kwam hij ieder jaar speciaal voor het festival terug naar Leeuwarden. Hij probeert zoveel mogelijk films te zien en dat is soms veel gepuzzel. Hij heeft in al die jaren wel duizend films gezien. "Mijn werk en relatie moeten ervoor wijken. Het liefst begraaf ik mezelf in De Harmonie."
Het festival is door de jaren heen flink gegroeid en de sfeer is daardoor wel anders geworden, vindt Visser. "In de beginjaren waren we als publiek maar een klein ploegje en iedereen kende elkaar. Verder was het heel experimenteel: 'vrijheid blijheid'."
Het is nu veel professioneler.
Festivalfan Franke Visser
Hij kijkt met een melancholisch gevoel terug op die tijd, maar ziet ook grote pluspunten van hoe het festival nu is. "Het is nu veel professioneler: de kwaliteit van de films en de vertoningsplekken zijn omhoog gegaan."
Franke Visser, grut fan fan it filmfestival © Omrop Fryslân, Wendy Kennedy
Verslaggever Wendy Kennedy in gesprek met Franke Visser
Het Noordelijk Film Festival is in de jaren 70 ontstaan uit de kunstweek die de gemeente Leeuwarden vijf jaar lang organiseerde. Onderdeel van de week was een filmavond in de Beurs. "Toen de gemeente de stekker uit de kunstweek trok, besloot een aantal filmliefhebbers dat de filmavond moest blijven en zo is het Noordelijk Filmfestival ontstaan", vertelt Jan van der Hoek, een van de grondleggers en oud-directeur van het festival.
In het begin werd het festival iedere twee jaar georganiseerd in de oude Harmonie. "We werkten in het begin veel met retroperspectieven. Dan lieten we vijf films zien van een bepaalde regisseur of filmster."

Friezen hebben iets met Scandinavië

Het filmfestival van tegenwoordig heeft een duidelijke focus: Scandinavische films. Het zaadje voor dat thema is in de beginjaren al geplant. "Het was toen nog niet de focus, maar we programmeerden toen ook Scandinavische films, daar was altijd veel belangstelling voor. Op vakantie naar Noorwegen, Zweden of Finland kom je altijd veel Friezen tegen. De Friezen hebben iets met Scandinavië."
Verslaggever Wendy Kennedy in gesprek met grondligger Jan van der Hoek
Filmfestival 40 jier: grûnlizzer Jan van der Hoek © Omrop Fryslân, Wendy Kennedy