Koning op bezoek op de luchtmachtbasis vanwege F-35

Koning Willem-Alexander heeft woensdagochtend in het geheim een bezoek gebracht aan de luchtmachtbasis in Leeuwarden. Dit deed hij om bijgepraat te worden over de nieuwe F-35, maar ook om meer uitleg te krijgen over de op afstand bestuurbare MQ-9 Reaper.
Na het volgen van een veiligheidsprocedure bezocht de Koning het kantoor- en lesgebouw van de F-35. Hier krijgen medewerkers van de basis instructies, en leren ze hoe ze met het nieuwe gevechtsvliegtuig en de MQ-9 moeten werken. Voor de komst van de nieuwe vliegtuigen is de infrastructuur en de beveiliging op het vliegveld aangepast.
Naast het lesgebouw, stond er ook een bezoek aan de simulator van de F-35 op het programma. De Koning kreeg hier uitleg van luitenant-kolonel Knight, commandant van het 322 squadron.
Natuurlijk stond er ook een bezoek aan de echte F-35 op het programma.

Training op kantoor

Het eerste MQ-9 vliegtuig wordt in 2020 verwacht, en dus kon de Koning deze drone nog niet in het echt bekijken. De MQ-9 vliegtuigen worden door een vlieger en een sensoroperator bestuurd vanuit een kantoor. Het personeel krijgt hier nu alvast training voor.
Aan het einde van de ochtend was er nog tijd voor het personeel om met de Koning te praten. Zo hadden ze het onder andere over de veranderende omstandigheden in de wereld fan defensie, mede door de aanschaf van de F-35 en de MQ-9.