Laatste tegeltjes en een handtekening van Vlaskamp: spoortunnel Hurdegaryp open

De spoortunnel bij Hardegarijp is officieel geopend. Tijdens een plechtigheid zijn dinsdag de laatste tegeltjes aan de wand van de tunnel geplaatst. Het werk is nu zo goed als klaar. "We zijn er hartstikke blij mee", zei Piet Schriemer van het dorpsbelang.
Vlaskamptunnel
De tunnel was een wens van het dorp. "Sinds er een sneltrein bijgekomen is, staan we altijd stil voor het spoor. Daarom hebben we om een tunnel gevraagd. Door te lobbyen hebben we het voor elkaar gekregen; we hebben een uur voor het spoor gestaan met politici en gekeken naar wat daar allemaal wel niet gebeurde. Net nadat de trein vanuit Leeuwarden voorbij was, kon er één auto oversteken. Daarna gingen de spoorbomen alweer naar beneden, omdat de trein van Groningen eraan Kwam."
Het was een meevaller dat ook ProRail van de overgangen af wilde. "Dit was een hele drukke overgang", zegt Schriemer. "Dus dat speelde voor ProRail ook mee. Er komt nu ook nog een loopbrug, zodat kinderen er zo overheen kunnen en niet meer over de drukke weg hoeven."

Ideeën Vlaskamp in de tunnel

Gedeputeerde Avine Fokkens plaatste een van de laatste tegeltjes aan de wand. "Ik ben heel 'grutsk'. Het is een heel mooie tunnel en ik ben ook blij dat-ie vernoemd is naar een beroemde tuinarchitect die hier in Hurdegaryp is geboren, Gerrit Vlaskamp. Zijn gedachtegoed - veel groen en veel slingers - zie je ook heel goed terug in het tegelwerk in de tunnel." Het tegelwerk is gemaakt door Tichelaar uit Makkum.
Een van de mensen die zich ermee beziggehouden heeft, is Alie van der Mark. Eerst was ze niet zo blij met de plannen. "We wonen aan de buitenrand van Hurdegaryp. Die buitenweg moeten we hier niet hebben, dachten we. Maar tegenhouden kon niet, dus 'if you can't beat them, join them'", zei ze.
"Ik ben al een jaar of twaalf bezig met Gerrit Vlaskamp. Hij is familie van mijn man Ids. Dat is opgepikt en nu is de tunnel helemaal in Vlaskamps' stijl gemaakt. Zijn originele handtekening staat ook op de brug. Zijn Engelse landschapsstijl zie je overal in Hurdegaryp weer terug. Overal zijn restanten van bomen die hij heeft gepland."