Boeren Schier zoeken provinciale steun bij omschakeling naar duurzame landbouw

De omschakeling van de zeven melkveehouders op Schiermonnikoog naar duurzame, stikstofarme landbouw is niet zomaar klaar. De boeren zijn in principe klaar om een derde deel van hun vee in te leveren en op een extensieve wijze van boeren over te gaan, maar als de boeren dat doen daalt hun inkomen behoorlijk.
Skiermûntseach © Omrop Fryslân, Ronald van der Pol
De boeren kloppen daarom voor financiële steun aan bij de provincie. Gedeputeerde Johannes Kramer vindt dat het project met stikstofarme landbouw op Schiermonnikoog als het een beetje kan moet doorgaan, maar hij kan de boeren niet zomaar subsidie geven. De Europese regels voor staatssteun verbieden dergelijke subsidies.
Omdat het project op Schiermonnikoog als een voorbeeld voor heel Nederland geldt, wil Kramer wel "alles uit de kast halen" om te bekijken op welke manier de boeren bij de omschakeling gesteund worden.
"Niet alleen Schiermonnikoog heeft een stikstofprobleem, heel Nederland heeft een stikstofprobleem", zegt de gedeputeerde. "Het is mij daarom heel wat waard om dit door te laten gaan."

Veel overleg

Kramer en zijn collega Douwe Hoogland zijn daarom elke week druk bezig met het verhaal Schiermonnikoog. Vorige week was Kramer op het eiland voor overleg met burgemeester Ineke van Gent en boer Ludie van der Bijl. Donderdag wordt er verder gesproken op het provinciehuis met deskundigen van het ministerie van landbouw. "Als we met zijn allen deze kant op willen, dan moeten we dat de boeren ook mogelijk maken", zegt Kramer daarover. Hij streeft er naar dat er uiterlijk november een 'werkbaar resultaat' ligt.
Kramer wil daarvoor alle opties onderzoeken. Van participatie door bedrijven tot Europese steun, maar hij zegt er liever niet te veel over zolang de verkenningen nog lopen.

Zuivel op het eiland

Het doel van het project is dat de extensief geproduceerde melk zoveel mogelijk op het eiland in een eigen kaasmakerij verwerkt wordt en vervolgens ook op het eiland wordt opgegeten. De van het eiland afkomstige zuivel hoeft dan niet meer naar de wal gebracht te worden en kaas niet van vaste wal naar het eiland. "Voor een mooi Eilander kaasje zie ik ook wel exportmogelijkheden", zei Kramer over het businessmodel voor duurzame landbouw op Schiermonnikoog.
Maar tot het zover is lopen de boeren wel te veel inkomen mis, om zomaar afscheid te nemen van 35 procent van hun vee. Als er geen 'werkbare oplossing' wordt gevonden, bestaat er een kans dat sommige boeren van het eiland er van afzien. Kramer: "Maar dat is zeker niet het uitgangspunt."
Harkje nei deputearre Johannes Kramer