Omrop TIP: De eerste radiomaker van Nederland

'IDZ de earste' is en Fryslân DOK over Hanso Henricus Schotanus à Steringa Idzerda uit Weidum. De eigenzinnige ingenieur Idzerda maakte honderd jaar geleden de eerste radio-uitzending van Nederland.
Hanso Idzerda © Omrop Fryslân
De eerste uitzending was een revolutie in Nederland, ook al luisterde er toen maar een handjevol radio-amateurs. Het was eigenlijk een commerciële uitzending, want Idzerda was fabrikant fan luxe radio's, en die moesten ook verkocht worden. In 1924 ging zijn 'Nederlandse Radio Industrie" failliet. Hilversum werd het epicentrum van de radio.
Idzerda's technische nieuwsgierigheid werd hem noodlottig. De Duitsers schoten hem dood, in 1944, dicht bij zijn huis. Hij zocht naar onderdelen van de V2's die gelanceerd werden. In 1969, vijftig jaar na de eerste uitzending, kreeg op 6 november 1919, kreeg Hanso Idzerda een monument in Weidum.
'IDZ de earste' is in Fryslân DOK over de vader van de Nederlandse radio. Programmamaker Annet Huisman zoekt en vindt de verhalen bij mediahoogleraar Huub Wijfjes, en bij Botte Jellema, freelance radio- en podcastmaker.
Botte Jellema, radio- en podcastmakker yn Amsterdam © Omrop Fryslân
Drie kleinkinderen nemen de kijker mee terug in de tijd. Naar Ter Idzard, waar de voorvaderen vandaan komen. Naar Weidum en Mantgum, waar de jonge uitvinder los ging. En naar Scheveningen, waar Idzerda in het Kurhaus uitzendingen verzorgde voor Britse luisteraars.
De Fryslân DOK 'IDZ de earste' is zondag bij Omrop Fryslân te zien op televisie, om 17:00 uur, en daarna ieder uur.