Bijzonder project voor scheepsbouwer Makkum: groot zeiljacht voor Chileen

Een groot zeiljacht wordt in eerste instantie vaak op de kop gebouwd, omdat de bouwers er op die manier beter bij kunnen. Maar er komt een moment dat de scheepsromp omgekeerd moet worden. Dat was vrijdag het geval met de Pelagic 77, een groot schip dat bij KM Yachtbuilders in Makkum in elkaar gezet wordt. Het wordt gemaakt voor een rijke Chileen, die er onder andere arme kinderen wil leren zielen met het schip. Voor de bouwers een bijzonder project.
Bou kasko skip yn Makkum
Het schip is 23 meter lang en 6,30 meter breed, dat is groter dan een skûtsje. Daarmee is het een groot project, zegt Jildou Huisman van KM Yachtbuilders: "Voor ons is het een van de grootsten die we tot nu toe gebouwd hebben. Het keren is altijd een leuk moment, ook voor de eigenaar en de schipper." Met twee mobiele kranen wordt het schip omgekeerd.
Hoe gaat dat keren? "Twee kranen leggen er twee banden omheen, aan de voor- en achterkant. Eén van die kranen tilt hem als het ware op, terwijl de ander hem naar beneden duwt. Zo wordt 'ie omgedraaid," legt Huisman uit. "Voor het bouwen is dit veel gemakkelijker voor de jongens. We bouwen 'm ook altijd op een mal. Normaal gesprekken staan er mallen onder, die zijn nu al weggehaald. Daardoor kun je het schip strakker en efficiënter bouwen."

Drie functies

Het schip wordt gemaakt voor een Chileen, die het gebruiken wil als zeilschip. Maar dat is niet het enige. "Het schip heeft eigenlijk drie functies," legt Huisman uit. "Hij wordt voor een rijke Chileen, hij wil er privé mee varen. Maar hij wil ook een kans bieden aan kinderen in Chili, wat armere kinderen die niet heel veel hebben om mee te zeilen. Een schip voor een soort zeilschool dus. En er wordt mee gecharterd, zodat gasten er mee kunnen varen."

Zuidpool

Het schip moet ook naar de Zuidpool kunnen varen. "De vertegenwoordiger is Skip Novak, een bekende naam in de zeilwereld. Hij vaart ook met een paar andere schepen bij Chili en Patagonië. Van daaruit maakt 'ie ook tochten naar de Zuidpool. Een heel ruig en gevaarlijk gebied. Dus bijzonder om dat voor hem te mogen bouwen."
Ferslachjouwer Jeroen Boersma en Jildou Huisman fan KM Yachtbuilders
It skip © Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Ook voor de bouwers is het een groot project. "Het proces verloopt vrij goed, wij zijn wat eerder klaar dan de planning. Het is gewoon super hoe het nu gaat", aldus Marcel, één van de bouwers. Het schip kan nog niet meteen het water op. "Nee, zeker niet. Hij is nog niet dicht, er moet bijvoorbeeld nog een kiel onder. Dat moet allemaal nog gemaakt worden. Het keren is nog een heel groot spektakel, voor ons ook. Het is altijd een beetje stress, maar wij doen ons best", zegt Marcel.

"Bouwt wel lekker weg"

Bouwer André: "We zijn er nog niet. Hij moet officieel in week 14 klaar zijn. Dus al het detailwerk moet er nog op en de fundatie voor de reling ook." Is het moeilijk? "Tja, wat is moeilijk. Je doet het al jaren. Het principe qua opbouw en qua spantenwerk is voor elk schip hetzelfde. Alleen ja, het is allemaal groter. En het bouwt wel lekker weg, dat grote spul."
Jeroen Boersma in gesprek met bouwers André en Marcel