The day after in Harkema: vuurwerkschade op veld en sportpark

Het is 'the day after' in Harkema. Voetbalclub Harkemase Boys speelde voor de beker thuis tegen FC Groningen. Het werd een klein verlies: 1-2. Na afloop ging het ook veel over het vuurwerk dat naar Harkemase Boys-keeper Erick Jansema werd gegooid in de beginfase van de wedstrijd.
Day after Harkemase Boys
Eerste valt een groene fakkel in het strafschopgebied, later volgt een enorme knal. Daarop besluit de scheidsrechter om de wedstrijd een halfuur stil te leggen. "Het zijn allemaal gasten van Groningen die er stonden en de boel liepen te verzieken", zegt Jansema. Hij baalt daarvan. "Voor veel jongens uit onze groep is dit dé wedstrijd van hun voetbalcarrière. Ik kan hier met m'n hoofd niet bij."

Sfeer niet laten verpesten

Voorzitter Albertus Boonstra wil vooral denken aan het positieve van de avond: "We hebben weken aan voorbereiding gehad om hier een mooi feestje te organiseren. Iedereen zegt: dit halfuurtje kan onze sfeer niet verpesten, wij gaan mooi door. We hebben afgesproken om er een feest van te maken en dat hebben we gedaan."
Wat de financiële schade is van de ongeregeldheden, weet Boonstra nog niet. Het vuurwerk heeft zijn sporen nagelaten op het veld, maar het is dus nog niet duidelijk wat dat de club kost.
De laatste keer dat Harkemase Boys tegen een profclub speelde was in 2013. Maar voor de volgende keer moeten er misschien toch dingen anders, denkt Boonstra. "We moeten hier misschien wat harder beleid in voeren. Maar we doen alles in overleg met de veiligheidsdiensten, stewards en de gemeente Achtkarspelen.

Geen signalen

De burgemeester van die gemeente is Oebele Brouwer. Die zegt dat het niet aan de voorbereiding heeft gelegen. "Voor de wedstrijd hebben we bekeken wat we konden verwachten. We hebben ook heel intensief contact gehad met FC Groningen en de politie van Groningen. Op sociale media hebben we alles gevolgd. En alle signalen waren dat het een mooi voetbalfeest kon worden, dus we wilden het niet dicht bouwen met allemaal hekken."
Brouwer heeft het te doen met Harkemase Boys. "Ik vind het jammer voor ze. Als burgemeester ben ik er voor de mensen van de club en de mensen die op de tribune zaten."