Queer Cinema-programma in Neushoorn

In de week van het Noordelijk Filmfestival is er ook aandacht voor Queer Cinema. 'Queer' is een term die staat voor de identiteit van mensen die buiten de heteroseksuele norm vallen om zo een gevoel van acceptatie te creëren. Om daar wat meer inzicht in te geven organiseerde IepenUP en Roze Zaterdag een filmweek met queer als thema.
Queer-film Galore © Galore
Het thema 'Queer' komt tegenwoordig vaker voor in films, series en andere populaire media. In samenwerking met Queer Filmfestival Utrecht, Zuperstition en Human Rights in the Picture willen IepenUP en Roze Zaterdag van 6 tot 10 november queer-films laten zien. Dit is een feestelijke aanvulling op het filmprogramma van de 40e editie van het Noordelijk Filmfestival. Het queer-programma is te zien in het café de Backstage van poppodium Neushoorn in Leeuwarden.

IepenUp

De wekelijkse talkshow IepenUp staat woensdag 6 november in het teken van Queer Cinema. Er zijn filmmakers en queers die daarover vertellen, maar er zullen ook films worden vertoond. Zo is de documentaire 'm/f/x.' te zien waarin een transvrouw in Honduras, een transman in Vietnam en een transgender non-binair persoon uit Nederland geportretteerd worden.

Films

Op donderdag 7 november is de film Rafiki te zien. Die gaat over een opbloeiende liefde tussen twee jonge Keniaanse vrouwen. Maar door familie en politiek zorgt hun liefde ervoor dat ze moeten kiezen tussen veiligheid en geluk. De film is verboden in Kenia.
De film Carmen & Lola wordt op vrijdag 8 november vertoond. Hierin wordt het verhaal verteld over twee lesbische meisjes in de Romagemeenschap. In deze gemeenschap is homoseksualiteit een zonde.
Zaterdag 9 november is Galore te zien, dat over dragqueensensatie Lady Galore, Sander de Baas, gaat. Na de film is er de mogelijkheid om vragen aan de regisseur en Sander de Baas zelf te stellen.
De film Retablo is zondag te zien. De 14-jarige Segundo gaat in deze film op een dag met zijn vader mee naar de markt en dat zorgt voor een grote smet op het beeld dat Segundo van zijn vader heeft.
Jacco de Boer van IepenUP weet alles over het filmprogramma