Harlinger stadsschouwburg Trebol viert laatste week met feest

Stadsschouwburg Trebol in Harlingen sluit na deze week de deuren. Het grote gebouw in de binnenstad van Harlingen vervult sinds 1910 een belangrijke culturele functie voor de stad. Toch komt daar na komende zaterdag officieel een einde aan. De schouwburg maakt plaats voor appartementen.
NOCH Lêste feest yn Trebol
De harlinger horecaman Johan Outhuisje is al jarenlang betrokken bij Trebol. Door de jaren heen veranderde er zowel aan de binnen- als buitenkant veel aan het gebouw. Hij heeft het van dichtbij meegemaakt. "Het is allemaal heel anders geworden dan vroeger". De tijd van films, optredens en verhuur van de zalen is nu definitief voorbij. Toch kan Outhuijse het besluit wel begrijpen. Hij ziet dat de vraag van nieuwe generaties niet meer aansluit bij het tegenwoordige aanbod van de schouwburg.

Toekomst van Trebol

De mannen van Harns Invest zullen de schouwburg ombouwen tot woningen. De appartementen moeten volgens hun in de oude stijl opgebouwd worden. Daarom hebben ze de blauwdruk van het gewouw uit 1910 opgevraagd en aan de hand daarvan een ontwerp gemaakt.
Johan Outhuijse over de geschiedenis van Trebol
Trebol nu © Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar

Afscheidsconcert

Aankomende zaterdag zal het afscheidsfeest plaatsvinden. Voor de laatste keer zullen de podia van Trebol gevuld worden. 's Middags verzorgen het Harlinger korps, de harmonie en meerdere koren de muziek. Zaterdagavond zullen verschillende bands optreden, waaronder de Wiebe van Dijk Superband. Er zijn zowel voor de middag als avond nog kaarten beschikbaar.
Johan Outhuijse over het feest van aankomende zaterdag
Trebol vroeger © Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar