FNV: Tijd voor onafhankelijk onderzoek bij de rechtbank

Vakbond FNV wil dat er zo snel mogelijk een onafhankelijk onderzoek komt naar de onrust bij de Rechtbank Noord-Nederland. De Leeuwarder Courant schreef deze week dat er een angstcultuur heerst bij de medewerkers van de rechtbank. "Een goede rechtspraak is alleen mogelijk als de omstandigheden voor het personeel ook goed zijn", zegt Yntze Koenen van de FNV.
It gerjochtshof yn Ljouwert © Omrop Fryslân, Joris Kalma
De FNV krijgt uit verschillende hoeken berichten die het verhaal van de krant bevestigen: "Een bedrijfsarts die plotseling op moet stappen, het vertrek van de voorzitter van de integriteitscommissie, het stoppen van kritische columns, drie managementassistentes die gelijktijdig het veld ruimden." De rechtbank zelf laat weinig los over de situatie. Op algemene vragen over veiligheid van het personeel of de vrijheid van tegenspraak krijgt de bond geen duidelijk antwoord. Daarom willen ze een onderzoek.

Angstcultuur

Uit de berichten blijkt volgens Yntze Koenen dat er een stevige managementcultuur heerst bij de rechtbank. "Stevige benadering in vergadering, een 'ik ben de baas'-cultuur, waarbij tegenspraak niet wordt geduld. Mensen voelen zich niet veilig."
Dat zorgt er ook voor dat mensen beducht om erover te praten. Daarom wil de FNV dat er snel actie wordt ondernomen.

Reactie rechtbank

Onlangs is er een werktevredenheidsonderzoek geweest bij de rechtbank, vertelt Koenen. Daarvan wil de FNV de uitkomsten weten, zodat ze het kunnen betrekken bij het onderzoek. Met de rechtbank zelf kunnen ze geen contact krijgen.
Wel met de Raad voor de Rechtspraak; een overkoepelende organisatie voor rechtbanken in Nederland. De voorzitter van dat orgaan heeft gezegd dat ze er binnenkort op terugkomen. Koenen kijkt uit naar hun reactie: "Ik neem aan dat we snel een telefoontje krijgen van rechtbank Noord-Nederland en dat ze met ons om tafel gaan."
De rechtbank wil niet voor de microfoon reageren en houdt het bij een schriftelijke reactie:
"We zijn bekend met de berichtgeving, maar herkennen ons daar niet in. RNN (Rechtbank Noord Nederland) is een grote organisatie, met meer dan 700 mensen, verdeeld over drie locaties in drie provincies. Het is niet uit te sluiten dat er onrust ontstaat. Als RNN zitten we in een veranderingsproces, en dat geeft onrust. We beseffen dat veranderingen onvrede en wantrouwen aanwakkeren. We nemen daar ook verantwoordelijkheid voor, het heeft onze aandacht. We hebben voorheen te weinig aandacht gehad voor de interne communicatie met onze mensen en verzuimd om ze voldoende mee te nemen in het verandertraject. We zijn nu begonnen met een intern communicatietraject."
Yntze Koenen van de FNV