F-35 komt volgende week; defensie viert dat met een fly-by

De komst van de allereerste Nederlandse F-35 naar de vliegbasis van Leeuwarden wordt volgende week donderdag meteen gevierd met een fly-by, waar ook de voorgangers van het nieuwe vliegtuig aan meedoen. De F-35 wordt ook wel de JSF genoemd.
© Omrop Fryslân
Dat heeft de vliegbasis Leeuwarden bekendgemaakt. De F-35 was al eerder in Leeuwarden voor een test en een belevingsvlucht, maar het toestel dat volgende week komt, wordt echt gestationeerd in Leeuwarden.
De vliegbasis spreekt van een historisch moment, omdat het 70 jaar geleden is dat het eerste jachtvliegtuig naar Leeuwarden kwam. De fly-by met de F-35 en de voorgangers zal halverwege de middag gehouden worden.
De verwachting is dat er veel publiek op af zal komen. Daarom worden in de buurt van de vliegbasis speciale verkeersmaatregelen genomen. Zo zijn er speciale plekken voor spotters en parkeerplaatsen ingericht.

"We kijken er echt naar uit"

"We kijken er echt naar uit," zegt Arnoud Stallmann, commandant van de vliegbasis. "We vieren de komst met de F-35 met gasten, mensen van defensie en politiek en omwonenden. Er komen 2.500 gasten."
Het is een bijzonder jaar, want veertig jaar geleden kwam de eerste F-16 aan.
De F-35 maakt eerst een rondje voor de liefhebbers en zal dan landen. Op de spottersbulten verwacht de commandant veel liefhebbers. "We hebben ervaring met drukte bij Frisian Flag, dus weten wat we moeten doen. Er zijn verkeersregelaars en parkeerplekken. Als mensen luisteren naar de aanwijzingen kunnen we het goed aan."
Arnoud Stallmann