Sandy Krijnen wil elfstedentocht voor gehandicapten organiseren: "Ik gun het iedereen"

Na de Elfstedentocht op het ijs, de Fietselfstedentocht, de Wandelelfstedentocht en andere varianten is het de bedoeling dat er nog één bij komt: de zogenoemde Onbeperkte Elfstedentocht. Initiatiefneemster Sandy Krijnen uit Cornwerd wil volgend jaar een elfstedentocht voor mensen met een handicap organiseren. Dinsdag is ze op de fiets begonnen aan een verkenningstocht langs de route.
Onbeperkte Elfstedentocht2
Krijnen, haar man Roel en hun hond zullen de verkenningstocht in vier dagen fietsen. De eerste etappe ging dinsdag van Leeuwarden naar Sloten. De start was bij de Leeuwarder Elfstedenhal en daar waren ook mensen van de Adviesraad Toegankelijkheid Fryslân bij aanwezig.
Met de Onbeperkte Elfstedentocht wil Krijnen dat mensen, met wat voor handicap dan ook, de kans krijgen om de tocht af te leggen. Deze week zoekt ze uit welke obstakels je tegen kan komen, bijvoorbeeld bruggetjes, grindpaden en drempels. Krijnen wil met de gemeenten overleggen of er wat gedaan kan worden aan die obstakels. Een andere oplossing is de route verleggen.
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Krijnen kreeg in 2009 de diagnose MS (multiple sclerose) en in 2012 kwam ze in een rolstoel terecht, ze kon amper honderd meter lopen. Ze besloot zich er niet bij neer te leggen en zichzelf een doel te stellen: het bereiken van de top van de Mont Ventoux. Dat lukte op 10 juni 2018 na een kilometerslange fietstocht, met haar hond, van Fryslân naar de berg in Zuid-Frankrijk. "Nu is mijn ervaring, door dat doel blijf je in beweging en ben je dus in staat om je grenzen te verleggen. Dat is wat ik iedereen gun", zegt ze over haar motief om de elfstedentocht te organiseren.
Multiple sclerose, vaak afgekort tot MS, is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. MS komt vaak voor bij jongvolwassenen en meer bij vrouwen dan bij mannen. De precieze oorzaak van de ziekte is niet bekend. Medici denken dat het een auto-immuunaandoening is.
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Mensen met een handicap of met een fiets met elektrische aandrijving mogen niet meedoen aan de Fietselfstedentocht. Krijnen wil de Onbeperkte Elfstedentocht toegankelijk maken voor fietsers, maar ook voor mensen met scootmobielen, rolstoelen handbikes en tandems. "Ja, verzin het maar! Ik wil iedereen uitnodigen om mee te doen en dat is waarom we hem nu ook aan het verkennen zijn. Is het mogelijk om hem aangepast mee te doen?"
Krijnen heeft de afgelopen jaren haar levensstijl veranderd en daardoor wist ze de voortgang van haar ziekte tegen te houden. "Ik heb de progressiviteit van de ziekte weten te keren. Ik heb mijn leefstijl zo aangepast, dat ik ben hersteld in plaats van dat ik achteruit ben gegaan." Ze heeft er een boek over geschreven met de titel 'Ik, mijn hond en MS', dat begin oktober werd gelanceerd.
Als alles goed gaat, wordt de Onbeperkte Elfstedentocht in september 2020 gehouden. Krijnen is te volgen via Facebook en haar website sandymoves.nl.
Verslaggever Willem de Vries gaat op verkenningstocht met Sandy Krijnen
Verslaggever Willem de Vries praat met Sandy Krijnen in Sloten