Marijke Groenewoud wint Jaap Eden Bokaal in Amsterdam, Swings wint bij mannen

Marijke Groenewoud uit Hallum heeft in Amsterdam de 48e Jaap Eden Bokaal gewonnen. Na tachtig rondjes won ze in de sprint van Beau Wagemakers. Bij de mannen ging de overwinning naar de Belg Bart Swings, van de ploeg van coach Jillert Anema.
Marijke Groenewoud
Groenewoud en Wagemakers waren eerder in de race met Loes Adegeest uit het peloton weggesprongen. Ze bleven daarom met hun drieën over, maar Adegeest viel al snel weg. Wagemakers ging de sprint als eerste aan, maar Groenewoud was duidelijk sneller. Loes Adegeest legde beslag op de derde plaats. Irene Schouten won de sprint in het peloton.

Swings wint bij mannen

Bij de mannen was er in de finale nog een groot peloton. Drie rondjes voor het einde maakte Jorrit Bergsma tempo en alleen zijn ploeggenoot Swings kon volgen. Die nam in het laatste rondje over van Bergsma en ging solo naar de streep. Bart Hoolwerf werd tweede, de Italiaan Daniel Niero derde. 'Fries om utens' Jouke Hoogeveen werd zevende.
Jorrit Bergsma
DBij de vrouwenbeloften werd Hilde-Marije Dijkstra uit Oldetrijne tweede. De wedstrijd in Amsterdam was de eerste marathonwedstrijd van het seizoen.

Drie keer in Fryslân

Volgende week is de tweede wedstrijd om de KPN Cup, dan komen de marathonschaatsers in actie in Den Haag. In totaal tellen veertien wedstrijden mee om het klassement. Twee daarvan worden in Heerenveen geschaatst. De laatste, de finale, is op 29 februari volgend jaar in Leeuwarden.