Melkveehouder wil grond bij spoor Hurdegaryp terug hebben van provincie

Melkveehouder Roel Wijmenga uit Hurdegaryp wil anderhalf hectare grond bij het spoor in het dorp terug hebben van de provincie. Dat zei de melkveehouder donderdag op een zitting bij de Raad van State. De provincie had de grond overgenomen vanwege de aanleg van de Centrale As en er was afgesproken dat Wijmenga dit terug zou krijgen, als het niet gebruikt zou worden. "Afspraak is afspraak, daar moet de provincie Fryslân zich aan houden", zegt Wijmenga.
In trein rydt by de wurksumheden yn Hurdegaryp del © Jeroen Boersma, Omrop Fryslân
Intussen blijkt dat de provincie de grond wil gebruiken als natuurcompensatie vanwege aanpassingen aan de spoorlijn tussen Leeuwarden en Groningen, zodat er een extra sneltrein kan komen. De melkveehouder gaat daar niet mee akkoord. Uit een extra onderzoek volgde verder dat de veehouder geen nadeel zou hebben van het verlies van de anderhalf hectare grond. Ook zou hij daarvoor al financiële compensatie gekregen hebben, maar dat ontkent Wijmenga met klem.
De Raad van State laat nu onderzoeken of de afspraken over de grond zwart op wit staan. Aan de hand daarvan wordt bekeken of het tracébesluit voor de extra sneltrein definitief goedgekeurd kan worden.