Bioboer uit Rotstergaast niet bij boerenprotest: "Boeren moeten in de spiegel kijken"

Terwijl veel Friese boeren woensdag in Den Haag of bij het Provinciehuis demonstreerden, bleven er ook boeren thuis. Zij zijn het niet eens met de protesten. Een van hen is bioboer Jan-Rein de Jong uit Rotstergaast. "Ik vind dat de boeren eens in de spiegel moeten kijken."
Bioboer Rotstergaast
"Ik heb geen problemen met de stikstofregels zoals die zijn aangekondigd", zegt De Jong, die bij de groep Caring Farmers hoort. "Wat minister Schouten zegt over de stalruimte en vergunningen, dat is voor ons allemaal bekend. Dat wisten we in 2015 al. Dus het is niets nieuws."
De boerderij van De Jong ligt dicht bij een natuurgebied. "Dat is hier hemelsbreed een paar honderd meter vandaan. Daar moeten we rekening mee houden als boer."

Samenwerken met de natuur

Dat honderden boeren in Den Haag protesteren, daar is De Jong het niet mee eens. "Ze moeten zien dat het ook anders kan. Natuurlijk moet er een inkomen tegenover staan, dat is belangrijk. Maar je moet mét de natuur kijken wat er mogelijk is, vooral bij natuurgebieden. Dan hebben we het over minder intensief boeren, meer grondgebonden. Maar daarmee kun je gewoon een goed inkomen verdienen."

Bioboer en vrachtwagenchauffeur

De Jong heeft momenteel zo'n veertig koeien en honderd hectare land, maar daar kan hij nog niet van bestaan. Daarom is hij naast boer ook vrachtwagenchauffeur. Zo'n drie, vier dagen per week rijdt hij met de vrachtwagen. De bedoeling is dat dat in de toekomst terug wordt gebracht naar één dag. De Jong heeft minimaal zeventig koeien nodig om een financieel gezond boerenbedrijf op te bouwen.