"Eten moet niet de hele wereld overgaan voordat het in onze pan ligt"

Aardappelen, een gehaktballetje erbij en wat groente. Zo ziet een gemiddeld avondmaal er al gauw uit. Maar hoeveel van dat eten komt van Friese bodem? Dat is een van de vragen die behandeld is op het congres 'De echte waarde van ons voedsel' dinsdag in Theater Sneek. Diverse organisaties en belangstellenden kwamen erop af om verder te praten over ons eten.
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Start Friese Voedselbeweging

Op het congres in Sneek was ook de officiële start van de Friese Voedselbeweging. Dit is een alliantie van partijen die gang willen maken met de voedseltransitie. In de Friese Voedselbeweging bundelen partijen uit alle hoeken hun krachten: van maatschappelijke organisaties, natuur- en milieu-organisaties, kennisinstellingen, consumentenorganisaties, ondernemers, boeren en tuinders.
Gezamenlijk willen ze ervoor zorgen dat er een flinke beweging ontstaat voor duurzaam en gezond eten dat van dichtbij komt. "Het is de bedoeling dat eten niet de hele wereld over gaat voordat het in onze pan ligt," legt Bregje Hamelynck uit, woordvoerder van de Friese Voedselbeweging. "Het moet anders, maar dat moeten we samen doen met de boer. Door lokaal te eten, kunnen we de lokale markt steunen."
Nu we zo gewend zijn aan eten dat van over de hele wereld komt, lijkt dat een flinke klus. Maar Bregje Hamelynck denkt dat het wel goed komt: "We moeten ontdekken wat we hier zelf hebben en wat hier groeit. De studenten van de Dutch Cuisine Opleiding maken een prachtig diner voor ons met allemaal lokale producten. Zo ziet je dat er gezonde lokale producten zijn, die we misschien wel moeten leren eten."
Woordvoerder Bregje Hamelynck over de plannen van de Friese Voedselbeweging

Impact Diner

Deze studenten van de koksopleiding aan ROC Friese Poort in Sneek maakten dinsdag een zogenoemd 'Impact Diner,' een speciaal maal met producten uit heel Fryslân. Alle bezoekers van het congres konden na de tijd op school aanschuiven voor dit diner, waar onder meer pompoen en ganzen-carpaccio op het menu stonden.
"Wij willen zo weinig mogelijk voedselkilometers maken. We willen zoveel mogelijk lokale producten rechtstreeks vanaf de boer op het bord serveren", legt docent Roel Dijkstra uit. "Streekproducten zijn heel belangrijk en dat zie je ook in ons menu. De pompoenen, de ganzen, de Waddenmosselen... Alles is lokaal."
Wat is nu precies een Impact Diner?
Het is een uitdaging om het zo dicht mogelijk bij huis te houden waardoor je met veel mooie producten in je omgeving kan koken
Ruben, student koksopleiding
© Omrop Fryslân
Eén van de studenten, Ruben, was druk met de voorbereidingen voor het groentegerecht. "Het is een uitdaging om het zo dicht mogelijk bij huis te houden waardoor je met veel mooie producten in je omgeving kan koken. Dus dat is wel heel mooi, zegt Ruben.
Koken met lokale producten is zijn passie en de reden waarom hij deze opleiding volgt. De studenten van de koksopleiding aan de ROC Friese Poort in Sneek leren met name eten te bereiden met lokale producten. Het Impact Diner is niet het eerste lokale diner dat ze klaarmaken.
Het voorgerecht van het Impact Diner wordt geserveerd
© Omrop Fryslân