Groningen boos over Fries stikstofbesluit: "Niet verstandig dat ik dat ga zeggen"

Dat het Friese provinciebestuur de stikstofmaatregelen van tafel geveegd heeft, heeft het de bestuurders in Groningen 'minder makkelijk' gemaakt. Dat zegt de Groninger gedeputeerde Henk Staghouwer tegen RTV Noord.
Honderden boeren demonstreerden vorige week in Leeuwarden. Met trekkers blokkeerden ze het provinciehuis. Gedeputeerde Johannes Kramer trok toen de stikstofmaatregelen in.
Het boerensucces kreeg navolging in andere provincies. In Drenthe, Overijssel en Gelderland werden de maatregelen maandag ook ingetrokken. In vijf andere provincies hadden protesten dat resultaat niet.
In Groningen liep het uit de hand. Toen de bestuurders daar voet bij stuk hielden, werd de deur van het provinciehuis met een trekker ingereden. Een handjevol boeren stormde naar binnen. Met wapenstokken sloeg de politie ze weer naar buiten.
Boereprotest yn Grinslân © ANP
Gedeputeerde Staghouwer van de Christen Unie begrijpt de boosheid van de boeren wel, zegt hij bij RTV Noord, maar hij houdt vast aan het beleid dat zijn collega's in Fryslân en Drenthe ingetrokken hebben.
Dat ze dat gedaan hebben, wekte verwachtingen bij de actieboeren in Groningen, en daar was Staghouwer niet blij mee, zegt verslaggever Mario Miskovic van RTV Noord. "Zijn verbale en non-verbale reactie maken goed duidelijk dat Henk Staghouwer not amused was met het handelen van zijn buurprovincies."
Staghouwer zelf zegt er het meeste niet over. "Ik denk niet dat het verstandig is dat ik hier voor de camera wat over ga zeggen."
"Dit is gebeurd. Ik kan niet spreken over de argumentatie van collegabestuurders en dat doe ik dus ook niet. Maar er gaat zeker over gesproken worden.'
© ANP