Chronische pijn bestrijden met Friese virtual reality-bril

Meer dan veertig Nederlandse zorginstellingen grijpen naar een Friese uitvinding op het gebied van virtual reality, om mensen te helpen met chronische pijn. Veel mensen bestrijden die pijn met zware pijnstillers, zoals oxycodon, fentanyl of morfine. Daar is discussie over ontstaan, want de middelen kunnen verslavend zijn.
Pine te liif gean mei VR-bril
Het Leeuwarder bedrijf Reducept heeft een VR-bril ontwikkeld die kan worden ingezet bij pijnbestrijding. Het blijkt een succes te zijn: al meer dan 153 mensen gebruiken de bril, die in september werd gelanceerd. Een van de ziekenhuizen die de bril als behandeling voor chronische pijn in gebruik nam, is het MCL in Leeuwarden. Ook bij fysiotherapie Fysio First in Leeuwarden zetten ze binnenkort de VR-bril in.

Brein voor de gek houden

Volgens Louis Zantema, één van de bedenkers van de bril, worden de hersenen voor de gek gehouden met de bril. "De bril zorgt ervoor dat je brein signalen uit je lichaam anders interpreteert", zegt Zantema. Hij wil het vergelijken met een spannende film. "Je witte wol dat it net echt is, mar dyn harsens jouwe wol in sinjaal, wêrtroch'tsto it spannend fynst."

Uitleggen wat pijn is

Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf mensen last heeft van chronische pijn. Als mensen langer dan drie maanden pijn hebben, dan kan vaak al worden gesproken over chronische pijn. Wat kan helpen, is patiënten vertellen wat pijn precies is. "Dat is uitleggen hoe pijn wordt gevormd in je hoofd", zegt fysiotherapeut Robin de Man. "Het komt binnen via het zenuwstelsel en dan gaat het zich vormen. We leggen uit hoe het in stand wordt gehouden."
Fysiotherapeut Robin de Man van Fysio First © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
De Man: "We hebben de VR-bril aangeschaft, omdat het ons een effectieve manier leek om mensen uit te leggen wat pijn is." De praktyk sil him net by alle pasjinten ynsette, mar allinnich by minsken by wa't it firtuele 'medisyn' ek echt in taheakke wearde hat.

Betaalbaar

Reducept hoopt dat de VR-bril betaalbaar wordt voor mensen die hem naast een ziekenhuisbezoek of behandeling bij de fysiotherapeut willen gebruiken.
Margriet Fennema en Louis Zantema mei de VR-bril © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Reducept is, zoals ze zelf zeggen, een e-healthbedrijf. Dat houdt in dat ze naar technologische middelen zoeken om pijn te bestrijden. Het bedrijf zit in Leeuwarden en is opgezet door Margryt Fennema en gezondheidspsycholoog Louis Zantema.