LTO Noord roept boeren in andere provincies ook op tot protest

Landbouworganisatie LTO Noord roept haar leden op maandag om 12.00 uur te demonstreren bij de provinciehuizen. De organisatie, met 14.000 leden schaart zich achter de boeren. LTO Noord wil dat de provinciale beleidsregels over stikstof van tafel worden gehaald. Afgelopen vrijdag protesteerden boeren in Fryslân en Noord-Brabant al.
© Kappers Media
Het protest in Leeuwarden leidde ertoe dat de stikstofmaatregelen in werden getrokken. "Dit zou een wake-upcall moeten zijn voor alle provincies", zegt voorzitter van LTO Noord Dirk Bruins. "We zijn het zat dat de overheid niet naar ons luistert en dat de provincies vervolgens ook nog eens de eigen interpretatie van de beleidsregels geeft is voor ons de druppel."
Het is niet bekend hoeveel boeren gehoor zullen geven aan de oproep. De Friese boeren blijven thuis, omdat de regels hier al van tafel zijn. Agrariërs in Zeeland weten nog niet of ze mee zullen doen. De Limburgse Land- en Tuinbouwbond meldt dat boeren uit dat gebied niet maandag maar dinsdag naar het provinciehuis gaan om te protesteren. Eer wordt dan ook een petitie aangeboden aan de leden van de Gedeputeerde Staten van de provincie Limburg. De bond vraagt boeren om met de trekker te komen.
Het is niet voor het eerst dat de boeren protesteren tegen het stikstofbeleid. Op 1 oktober gingen boeren uit het hele land naar Den Haag om te demonstreren. Die actie zorgde voor veel files en oponthoud. Ook voor woensdag 16 oktober is er een protest aangekondigd. Boeren willen zich dan s'ochtends bij het RIVM in Bilthoven verzamalen, omdaar actie te voeren. s'Middags rijden ze dan door naar Den Haag om bij de Tweede Kamer de protesteren.