Berltsumer muziekvereniging speelt klassiek in de klas

De leden van muziekvereniging Op Maat hebben de afgelopen tijd druk gerepeteerd op stukken die ze niet vaak spelen: begeleidingsmuziek voor klassiek opgeleide zangers en zangeressen. Zaterdagavond en maandagmiddag worden twee concerten gegeven in een kas in Bitgum onder de titel 'Klassiek in de kas'.
Dirigent Gatse Hylkema © Omrop Fryslân
Artistiek leider van het project is Albert Bonnema. Hij heeft vorig jaar de muziektheatervoorstelling 'De Klokken fan Berltsum' geregisseerd. Toen was er al een samenwerking met de muzikanten van Op Maat. Die samenwerking krijgt dit weekeinde een vervolg.
Voor dirigent Gatse Hylkema is het een mooie, maar ook lastige uitdaging. "Een zanger begeleiden is heel iets anders dan een koraal spelen. De melodielijn is er niet dus pas als er bij gezongen wordt hoor je echt hoe het echt klinkt."
Er wordt maar één keer gerepeteerd met de zang erbij en dat is ook een verschil met andere concerten. "Normaal repeteer je een periode en krijg je door die repetities en door hoe het klinkt inspiratie. Dat ontbreekt nu. Dat is ook de reden dat ik zo nu en dan wat foutjes laat gaan. Ik weet dat het wel goed komt, als die zang er straks bij komt."

65 jaar lid

Evert van Schepen is al 65 jaar lid van de fanfare en heeft veel plezier aan dit soort speciale projecten. "Vorig jaar met 'De Klokken fan Berltsum' was ook geweldig. Veel mensen hebben het gezien en ik werd er ook buiten Berltsum op aangesproken."
Evert van Schepen is al 65 jaar lid van de fanfare © Omrop Fryslân
Voorzitter Jaap Akkerman geeft aan dat het van de laatste jaren is dat Op Maat meewerkt aan dit soort speciale concerten, en dan gaat het niet alleen om traditionele of klassieke muziek. "Vorig jaar hebben we meegewerkt aan een pop-avond en dat was ook prachtig. We hebben leden van jong tot oud, van 12 tot 75, en er moet ook voor iedereen wat aan zijn."
Muziekvereniging Op Maat
Een lange reportage over de repetitie van Op Maat voor "Klassiek in de kas" is zondag 13 oktober te horen in het radioprogramma Buro de Vries, van 11:00 tot 12:00 uur.