"Intrekken stikstofbesluit moedig, het kon niet anders"

FNP en CDA staan achter het besluit van gedeputeerde Kramer om de handtekening onder het stikstofbesluit weg te halen. Forum voor Democratie heeft een spoeddebat over de gang van zaken rond het stikstofbesluit aangevraagd. Ze worden daarin gesteund door de PVV. Coalitiepartijen CDA en VVD hebben ook een spoeddebat aangevraagd.
© Omrop Fryslân, Wendy Kennedy
Gedeputeerde Johannes Kramer kondigde vrijdag zijn besluit aan toen protesterende boeren met trekkers het provinciehuis in Leeuwarden blokkeerden. Kramer moet in het spoeddebat verantwoording afleggen voor zijn handelen, vinden Forum en de PVV. Honderden boeren bezetten vrijdag het provinciehuis uit protest tegen de stikstofhandtekening van de provincie. Kramer deed de toezegging aan de boeren dat hij zijn handtekening onder de stikstofmaatregelen, die de provincie eerder deze week aankondigde, in zou trekken.
© Omrop Fryslân, Wendy Kennedy
Statenlid Wopke Veenstra van de FNP is meteen met de boeren in gesprek gegaan toen die vrijdag naar het provinciehuis kwamen. "Daarvoor ben je statenlid. Ik vond dat het college heldhalftig heeft opgetreden. Kramer en zijn collega Douwe Hoogland stonden tussen de boeren en ze zijn met hen in gesprek gegaan. Ze hebben besloten de handtekening onder het besluit weg te halen. Het komt nu opnieuw aan bod. Eerst worden er komende week nieuwe gesprekken gevoerd met organisaties en dan zien we daarna wel hoe het verder gaat."

Moedig besluit

Veenstra: "Ik vond het een heel moedig besluit om de handtekening terug te trekken. In Fryslân luisteren we nog naar de gemeenschap. Ik wou dat dat in Den Haag ook een keer gebeurde." Hij is niet bang dat er nu vaker zulke acties op het provinciehuis te zien zijn. "Ik vind dat de boeren een punt hebben. Het gaat om de latente ruimte. Komende week zijn er opnieuw gesprekken en ik hoop dat de gemeenschap van Fryslân daar, samen met het college, uitkomt."

Uitleg wat er is gebeurd

"Dat we een groot stikstofprobleem hebben is duidelijk. Op dit moment is de handtekening weggehaald, maar dat er wat gebeuren moet, daar zijn we het over eens. Er moet alleen eerst goed overleg komen en op basis daarvan moet er een nieuwe beslissing worden genomen. Van het spoeddebat verwacht ik dat het college uitlegt wat er allemaal gebeurd is, en waar het eventueel fout is gegaan.

CDA: Waarom koppeling met fosfaatdossier?

Fractievoorzitter Johan Tjalsma van het CDA wil ook weten wat er nou precies gebeurd is. "Er is een besluit genomen door het IPO (Inter Provinciaal Overleeg, red.) en dat heeft het college overgenomen." Op de voorlichtingsavond, afgelopen donderdag, had zijn fractie al vragen, zegt Tjalsma: "Waarom ziet het besluit er zo uit, en waarom zijn er bepaalde koppelingen gemaakt zoals bijvoorbeeld met het fosfaatdossier? Waarom is dit allemaal zo gebeurd?"

"De boel kan niet op slot"

"In Fryslân stemmen wij vaak af met onze gemeenschap en belangenorganisaties. Wij snappen dat stikstof een groot probleem is, maar de boel kan niet op slot. Dit is allemaal te snel gegaan, denken wij. Daar willen wij ook een debat over voeren."
Wopke Veenstra en Johan Tjalsma