Eerste klimaatprotest in Leeuwarden: "Boeren en wij willen hetzelfde"

Ruim 100 mensen hebben vrijdag meegedaan aan de eerste klimaatmars in Leeuwarden in het kader van Fridays For Future. Elke vrijdag zijn over de hele wereld protersten voor betere maatregels tegen klimaatverandering. Nu hoort Leeuwarden daar ook bij.
Klimaatprotest
Jonathan Sander hoort bij de organisatie van Fridays For Future Leeuwarden. Hij studeert sinds dit jaar in de Friese hoofdstad. "Maar ik studeer aan Van Hall en dat is een heel duurzame hogeschool. Ik vroeg me af waarom de beweging hier nog niet is. Dus ik dacht: dan starten wij nu de beweging. Dat hebben we in september gedaan."
Op andere plaatsen is Fridays For Future een bekend fenomeen. Dat was hier anders, merkte Sander. "Verwarrend, want ook in Duitsland is dat veel bekender. Maar wat heel leuk is: we begonnen met drie en nu zijn we al met twintig mensen die actief organiseren."

'Klimaatactivisten en boeren willen hetzelfde'

Tegelijk met de klimaatmars was op een andere plek in de stad een boerenprotest. Volgens Sander willen beide partijen in principe hetzelfde: "Zonder de boeren hebben we geen voedsel. Maar als het klimaat en milieu niet meespeelt, komen we in een crisis. Dan kunnen de boeren niet veilig en goed voedsel voor iedereen produceren. Daarom heeft de wereld klimaatactivisten nodig en dat zijn wij."
En dus ging de mars van klimaatactivisten gewoon door, ook al waren de boeren in de stad om te protesteren. "Boeren en wij zijn geen tegenstanders. Dat lijkt misschien zo, maar de boeren en wij willen hetzelfde. We willen met iedereen in gesprek. Dat is alleen hoe we het op kunnen lossen."

Speech van de eeuw

Een van de deelnemers aan de mars is al 50 jaar bezig op het gebied van klimaatprotesten. "Ik word voor wereldverbeteraar versleten. Ik denk aan onze kleinkinderen, want onze jeugd verdient een nobele toekomst." Hij is blij met Grete Thunberg, de Zweedse leider van de klimaatbeweging. "Haar inspanning is geweldig. Ze hield de speech van de eeuw."