Boeren: 'We blijven hier net zo lang totdat provincie maatregels intrekt'

Fryske boeren voeren vrijdag actie bij het Provinsjehûs in Leeuwarden. Tientallen boeren vanuit heel Fryslân protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Ze blijven daar net zo lang totdat de provincie maatregels intrekt. Dat zegt Eke Folkerts van de Agrarische Jongeren.
De boeren reageren op een besluit dat de provincies dinsdag hebben genomen: als boeren zogeheten stikstofruimte over hebben, gaat dat naar bedrijven die geen ruimte meer hebben.
Vrijdagochtend om half tien kwamen er oproepen in WhatsApp-groepen van boeren. Tineke de Vries van LTO Noord heeft bij een bijeenkomst in Easterein gezegd dat de provincies strenger stikstofbeleid voorschrijven dan het Rijk.
De eerste boeren kwamen om half twaalf aan bij het Provinsjehûs. Daar is de politie ook aanwezig. Gedeputeerde Johannes Kramer, die het stikstofbeleid in zijn portefeuille heeft, staat de boeren te woord.
Boeren Provinsjehûs2

Den Haag

Op 1 oktober reisden duizenden vanuit het hele land naar Den Haag om daar te protesteren tegen de stikstofplannen en voor een beter landbouwbeleid. Ze zijn het er niet mee eens dat de sector moet inkrimpen, om de uitstoot van stikstof te beperken. Die actie zorgde voor veel chaos op de wegen.
De boeren zijn van plan om op 16 oktober opnieuw te protesteren. Via het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) in Bilthoven willen ze naar het Binnenhof in Den Haag.

Niet alleen Fryslân

Boeren voeren vrijdag niet alleen in Fryslân actie. Ook uit andere delen van het land komen bericht van protesterende boeren.