IepenUP Live: "De vrouw is schuldig aan de klimaatproblematiek"

Fryslân kan en moet de eerste gifvrije regio van Europa worden. De ambities van directeur Cees Buisman van waterinstituut Wetsus in Leeuwarden liegt er niet om. Maar dan zullen wij zo snel mogelijk moeten ophouden om onze wereld en met name het water te vergiftigen. En daarin kan de vrouw een grote rol spelen, want vrouwen hebben een groot aandeel in de klimaatproblematiek, zo vertelde Buisman in een stampvolle zaal tijdens het Klimaatdebat van IepenUP Live in NeushoornCafé in Leeuwarden.
Buisman bracht zijn boodschap met een knipoog, maar zei ook dat er wel een kern van waarheid in zijn verhaal zit. Hij ziet namelijk dat steeds meer mensen van het platteland naar de grote steden trekken.
"En daardoor wordt het milieu weer meer vergiftigd," zo vertelde Buisman aan het publiek. "Weliswaar komt door de productie van de boeren zo'n 10 miljoen kilo pesticiden in ons water terecht, maar we vergeten wel eens dat door ons medicijngebruik het drinkwater met 70 miljoen kilo aan kwalijke stoffen wordt verontreinigd. Hoe dichter de steden bevolkt zijn hoe kwalijker dus. En het zijn met name de vrouwen die naar de grote steden trekken. Alleen in Utrecht al hebben we met de verhouding 140/100 een vrouwenoverschot," meent Buisman.

Er moet wat gebeuren

IepenUP Live stond woensdagavond volledig in het teken van klimaat. Verschillende deskundigen zoals de Amerikaanse filmmaker en ecoloog John D. Liu, maar ook Friese specialisten als dijkgraaf Paul van Erkelens, de baas van Wetterskip Fryslân, lieten hun licht over deze zaak schijnen.
Er moet in elk geval wat gebeuren, zoveel werd wel duidelijk en de schuldigen moeten de rekening betalen. Maar wie zijn dat nou precies? Daar kwamen de aanwezigen, deskundigen en het publiek woensdag niet uit. De boeren, een paar waren met de trekker naar Leeuwarden gekomen, lieten duidelijk weten dat zij niet de blaam willen krijgen in het stikstofdebat.
Meer dan 2000 boeren protesteerden in Den Haag tegen de aangekondigde maatregels en 16 oktober willen de boeren opnieuw naar Den Haag. En daar kon het drukke debat niets aan veranderen.

Volgende week

Volgende week heeft IepenUP Live aandacht voor de Vikingen. Dan opent de tentoonstelling 'Wij Vikingen' in het Fries Museum. De Vikingen waren de piraten van de Noordzee. Al moordend, plunderend en rovend maakten zij de Europese kusten onveilig.
Ook Frisia, het Nederlandse kustgebied, werd geteisterd door Vikingen. Vanaf het jaar 810 hebben de vikingen een paar eeuwen huisgehouden in Frisia. Maar het was meer dan alleen aanvallen. Sommige Friezen hebben zich aangesloten bij de Vikingen en maakten zich de levenswijze eigen.
IepenUP live wordt elke woensdag uitgezonden vanuit Neushoorn in Leeuwarden. Belangstellenden zijn welkom vanaf 19:30 uur. De toegang is gratis. De uitzending is vanaf 20:00 uur te volgen via een livestream op de Facebookpagina's van IepenUP en Omrop Fryslân, Omropfryslan.nl en in de Omrop-app.