50PLUS: boeren en grootgrondbezitters moeten meer waterschapslasten betalen

50PLUS wil de waterschapslasten 'eerlijker' verdelen. De partij vindt dat huurders en bezitters van een koophuis op dit moment in verhouding te veel waterschapslasten betalen en grootgrondbezitters als boeren, verzekeringsmaatschappijen en beleggers met veel grond veel te weinig.
Wetterskip Fryslân © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Jan Dogterop van 50PLUS wil dit aanpakken door in 2020 de tarieven voor de grootgrondbezitters extra te verhogen en die voor huurders en bezitters van een koopwoning te verlagen.
Het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân bespreekt op 15 oktober praten het initiatiefvoorstel van 50PLUS. Wetterskip Fryslân schrijft dit jaar rode cijfers en moet de tarieven de komende jaren stevig verhogen. Algemeen Bestuurslid Jan Dogterop van Wetterskip Fryslân wil de waterschapslasten 'redelijker en socialer' maken door huurders en bezitters van een klein stuk grond met een eigen huis te ontzien.

"Grondbezitters betalen te weinig"

"Boeren met eigen grond en andere grootgrondbezitters betalen al jaren te weinig aan het Wetterskip," zegt Algemeen Bestuurslid Jan Dogterop. Het tarief voor huizenbezitters wordt elk jaar gebaseerd op de waarde van het huis. Bij grondbezitters wordt het tarief niet ieder jaar aangepast aan de stijgende hectareprijs, waardoor grotgrondbezitters eigenlijk structureel te weinig betalen in de ogen van 50PLUS.
Om die volgens Dogterop 'scheve' situatie recht te trekken wil 50PLUS de tarieven voor grootgrondbezitters de komende jaren zo'n 8% extra verhogen. De verhoging voorhuurders en eigenaren van een koopwoning op een klein stukje grond kan dan beperkt blijven.

Initiatiefvoorstel

50PLUS heeft hiervoor een initiatiefvoorstel gemaakt. Een opmerkelijke stap, want het was tot nu bij Wetterskip Fryslân niet gebruikelijk dat een partij uit het Algemeen Bestuur met een eigen initiatiefvoorstel komt. "Het is een novum, geloof ik. Beschouw het maar als een stukje verdere democratisering van het Wetterskip", zegt Jan Dogterop daarover.
De inwoner van Westhoek onderbouwt zijn voorstel onder anderen met een rapport van de Unie van Waterschappen, waarin staat dat in Fryslân huurders en eigenaren van koopwoningen in verhouding een te hoog percentage van de kosten van het waterschap betalen.
Algemeen bestuurslid Jan Dogterop van 50PLUS