Oud-Statenlid en raadslid Nynke Koopmans stapt uit VVD als protest op stikstofbesluit

Oud-Statenlid en gemeenteraadslid Nynke Koopmans uit Tytsjerk heeft haar lidmaatschap van de VVD opgezegd. Dat doet ze uit protest op het stikstofbesluit van het kabinet. Koopmans blijft wel in de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel, maar gaat verder als onafhankelijke fractie.
© Omrop Fryslân
Het kabinet maakte vrijdag bekend honderden miljoenen euro's uit te trekken om de stikstofschade in Nederland terug te dringen. Het bedrag is voor een deel bedoeld om veehouders uit te kopen die willen stoppen. Het kabinet zet ook in op innovatie in de bouw.

Maatregels te streng

Volgens Koopmans zijn de maatregels van het kabinet veel te streng. Bovendien is ze het oneens met de koers van haar partij in deze problematiek. Koopmans: "Ik had verwacht dat mijn partij zou zeggen 'ho even, voordat we zulke ingrijpende maatregels nemen, moeten we toch echt weten waar we het over hebben'." Ze doelt daarmee op de berekeningen omtrent de stikstof waar van alles aan zou mankeren.
Eigenlijk schaam je je ervoor dat ze deze stap hebben genomen en dan houdt het gewoon op.
Nynke Koopmans
"Ik vind echt dat de VVD hierin niet voor zijn ondernemers staat", zegt Koopmans. "Dan kan je het niet meer uitleggen aan de achterban. Eigenlijk schaam je je ervoor dat ze deze stap hebben genomen en dan houdt het gewoon op."
Koopmans vindt dat Nederland de stikstofproblemen over zichzelf heeft uitgeroepen door veel gebieden aan te wijzen als Natura 2000. Daardoor moet Nederland aan de stikstofmaatregels voldoen. Ze hoopt op boerenverstand in Den Haag, zegt ze.
Nynke Koopmans is in het dagelijks leven boerin.
Nynke Koopmans over haar besluit om uit de VVD te stappen