100 uur taakstraf directeur slachthuis Drachten voor mishandeling NVWA-inspecteur

De eigenaar van slachthuis Abattoir Drachten heeft vrijdag een werkstraf van 100 uur gekregen voor de mishandeling van een dierenarts van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Daarvan zijn 50 uur voorwaardelijk. De dader, een 41-jarige inwoner van De Westereen, moet ook 1.200 euro aan smartengeld betalen aan de dierenarts.
© ANP
De man werkte in april dit jaar de vrouwelijke NVWA-inspecteur twee keer tegen de grond, toen ze een koe met een abces wilde ondezoeken. Het slachtoffer liep een bult op haar hoofd en een geschaafde elleboog op. De man zegt dat de vrouw was weggelopen en een hek open had laten staan. "In paniek heb ik haar weggetrokken", zei hij.
Daarop heeft de NVWA de vergunning van het slachthuis ingetrokken. Abattoir Drachten ligt al langer onder een vergrootglas: in 2017 en 2018 kreeg de directeur boetes van 2.000 en 3.000 euro, omdat hij kreupele en zieke koeien slachtte. Na een gesprek mocht het slachthuis in mei weer aan de slag.

Nog steeds bang

De dierenarts zit thuis. Ze durft niet meer aan het werk en zit in therapie. Toen de man haar in april aanviel, had ze het gevoel dat ze voor haar leven moest vechten. Ze is nog steeds bang voor de verdachte. Die zegt dat hij hoopt dat ze zich snel beter voelt.