Van Rotterdam naar Terschelling voor schone lucht: "Van de hel in de hemel"

Steeds meer mensen verhuizen naar regio's zoals Fryslân voor een schonere lucht. Dat blijkt uit een peiling van het Longfonds. Een van hen is Jos Wesdijk: zij verhuisde van Rotterdam naar Terschelling. "Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad."
© ANP
Wesdijk had veel last van de smerige lucht in Rotterdam: "Ik zat in een scootmobiel, omdat ik vanwege de benauwdheid niet meer kon lopen. Eigenlijk kon ik niets meer." Alles veranderde toen ze op vakantie was op Terschelling, dertien jaar geleden. "Na twee dagen merkte ik dat ik minder medicijnen gebruikte en minder benauwd was. Dus toen de kans zich voordeed, ben ik verhuisd. Dat is nu 4,5 jaar geleden."

Geen lastig besluit

Verhuizen naar het waddeneiland was voor Wesdijk geen lastig besluit. "Ik had zes uur hulp per week, ik kon eigenlijk niets meer doen. Alleen maar mensen thuis ontvangen. Ik was ten einde raad. En vanaf het moment dat ik hier ben gaan wonen, gaat het alsmaar beter."
Rotterdam of Terschelling, voor Wesdijk is het een wereld van verschil. "Je komt van de hel in de hemel. Ik heb bijna 25 jaar in een scootmobiel gezeten, ik kon nog geen 100 meter lopen. Nu loop ik 15 kilometer per dag buiten, elke dag. Ik vind het nog steeds een wonder. Ze zeiden eerst: je wordt geen 30 jaar. En nu ben ik 68."
Ik heb tegen iedereen in Rotterdam gezegd: sorry jongens, je zult mij niet meer zien.
Jos Wesdijk
Terug naar Rotterdam ziet Wesdijk niet zitten, maar dat hoeft wat haar betreft ook niet. "Ik ben een keer terug geweest. Dat was omdat ik er niet onderuit kon. Maar ik heb wel tegen iedereen gezegd: sorry jongens, je zult mij niet meer zien. Of je moet naar Terschelling komen."
Meer dan honderd mensen zouden momenteel liever vandaag nog dan morgen willen verhuizen naar een plek waar de luchtkwaliteit beter is, zoals in Fryslân. Fijnstof en stikstofdioxide in de lucht veroorzaken of verergeren onder andere longkanker, astma, COPD en hart- en vaatziekten. Jaarlijks sterven ruim 11.000 Nederlanders vroegtijdig door luchtvervuiling.
"Eigenlijk is het belachelijk", zegt Wesdijk over het 'moeten' verhuizen vanwege smerige lucht. "Maar als er niets verandert, dan moet je wel verhuizen. Je zult steeds meer vluchtelingen krijgen."
Daarom moeten er zaken veranderen. "Kijk naar al die jongeren bij de klimaatmars." Zij geven het goede voorbeeld, vindt Wesdijk. "Niet alleen maar aan economische belangen denken, maar ook aan al die individuele personen die problemen met hun luchtwegen hebben. Die kunnen grotendeels worden voorkomen. Niet helemaal, maar het kan een stuk beter."
Jos Wesdijk