Gerrit Hiemstra in Rede fan Fryslân: "Geef jongere generatie de ruimte"

Weerman Gerrit Hiemstra heeft donderdag in de Rede fan Fryslân aandacht gevraagd voor klimaatverandering. Volgens Hiemstra gaat de opwarming van de aarde grote gevolgen teweegbrengen voor de totale maatschappij. "We zullen ons aan moeten passen aan de veranderende omstandigheden en dat kan betekenen dat Fryslân er anders uit komt te zien", was de boodschap van Hiemstra.
Gerrit Hiemstra © Omrop Fryslân
We moeten aan de slag, concludeerde Hiemstra na zijn speech. Hij vindt dat de jongere generatie de ruimte moet krijgen om mee te praten en dat zij ook de besluiten over de toekomst moeten nemen.
Hiemstra vindt het belangrijk dat de Friese taal in ere wordt gehouden. "Dat geeft de beste garantie dat Fryslân ook in het nieuwe klimaat groeit en bloeit." We moeten accepteren dat klimaatverandering grote gevolgen heeft voor Fryslân. Daarom moeten we ervoor zorgen dat we daar klaar voor zijn en op tijd besluiten nemen die nodig zijn, vindt Hiemstra. Onze eigen CO2-footprint moet zo snel mogelijk naar nul.

Voor het eerst in het Fries

Het is voor het eerst dat de Rede fan Fryslân in het Fries werd uitgesproken. Dat haalde Hiemstra ook aan in zijn voordracht. "De bedoeling van deze rede is dat een buitenstaander zijn of haar visie geeft op een thema dat belangrijk is voor de Friese samenleving. En dat is een goede zaak. Iemand van buiten kan wellicht op een manier naar Fryslân kijken die afwijkt van die van de mensen die er middenin zitten. Een verfrissend nieuw inzicht op de zaak."
Hiemstra is geboren en getogen in Sumar, maar woont sinds zijn achttiende buiten de provincie. Dat verandert binnenkort weer, want Hiemstra en zijn vrouw zijn van plan om naar Fryslân te verhuizen.
De Rede fan Fryslân is uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie. Een prominent persoon van buiten de provincie houdt Fryslân een spiegel voor, met het oog op de toekomst. Eerder sprekers waren Coen Teulings (CPB), Bernard Wientjes (VNO/NCW), Gerdi Verbeet (oud-voorzitter Tweede Kamer), Olaf Koens (journalist van het jaar), Prins Carlos de Bourbon de Parme, Pieter Winsemius (bedrijfskundige, publicist en eerder politicus) en Herman van Rompuy (oud-voorzitter van de Europese Raad).